«Μπλόκο» σ' εθελοντές εκπαιδευτικούς Κυριακής-Δηλώσεις Υπ. Ασύλου

Για μπλόκο στην εθελοντική δράση της πρωτοβουλίας του «Σχολείου της Κυριακής» από τους αρμόδιους φορείς κάνουν λόγο εκπρόσωποι της δράσης που παρευρίσκονταν από τον Ιανουάριο στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Κοφίνου.

Το τελευταίο διάστημα, σε συνεχείς αναρτήσεις τους, οι εθελοντές ανέφεραν πως εδώ και ένα μήνα οι λειτουργοί της υπηρεσίας ασύλου απαγόρευσαν τις επισκέψεις των εθελοντών, προφασιζόμενοι διάφορους και διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.

Μιλώντας στο Sigmalive,

το μέλος της συντονιστικής ομάδας του «Σχολείου της Κυριακής» Ράνια Γεωργίου ανέφερε πως παρόλο που οι εθελοντές δίνουν την ψυχή τους για τα παιδιά εθελοντικά και χωρίς κανένα κόστος, το τελευταίο διάστημα η διεύθυνση του κέντρου βρίσκει διάφορες προφάσεις ώστε να μην συνεχιστούν οι δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «από τον Γενάρη, εκπαιδευτικοί, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και εθελοντές, με δικά μας έξοδα οργανώσαμε κάτι πολύ όμορφο και αυθόρμητο για τα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας. Κάθε Κυριακή βρισκόμασταν εκεί και προσπαθήσαμε να απασχολήσουμε τα παιδιά. Να τους μάθουμε ελληνικά, να φτιάξουμε μπισκοτάκια και ό,τι άλλο μπορούμε, ακόμη και με εκδρομές τους τελευταίους μήνες».

Ωστόσο, η κ. Γεωργίου σημειώνει πως οι προφάσεις που δίνονται το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν τους εθελοντές να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους.
«Νιώθουμε πως υπάρχει δυσπιστία απέναντι στην προσφορά μας. Ανταλλάξαμε δεκάδες μηνύματα με την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία ζητούσε να προσκομίσουμε έγγραφα, όπως το λευκό ποινικό μητρώο, να προσκομίσουμε ειδική άδεια, αλλά και το πρόσφατο με το περιστατικό επιδημίας στο κέντρο», είπε.

«Δεν αμφισβητούμε την επιδημία που έχει προκύψει, ωστόσο αυτά τα παιδιά έχουν συνηθίσει την παρουσία μας και φαντάζομαι πως τους είναι δύσκολη αυτή η αλλαγή. Τον περασμένο μήνα θα παρευρισκόμασταν σε θέατρο με τα παιδιά, αλλά δεν μας δόθηκε η άδεια. Μεταξύ, μάλιστα, όσων μας ανέφεραν, είναι και το γεγονός ότι συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στον εγκλωβισμό των παιδιών. Πράγμα που δεν ισχύει».

Αυτό που ζητά ηομάδα εθελοντών του «Σχολείου της Κυριακής» είναι να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση με την διεύθυνση του κέντρου, αλλά και μετριασμός στις απαιτήσεις, «ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με τις δράσεις μας σ’ αυτά τα παιδιά», είπε η κ . Γεωργίου.

«Δεν είναι πρόθεσή μας να σταματήσει το Σχολείο της Κυριακής»

Τις αντιδράσεις των εθελοντών κλήθηκε να σχολιάσει ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου Σταύρος Χριστοφή, ο οποίος μίλησε στο Sigmalive.
Ο κ. Χριστοφή ανέφερε πως «το κέντρο της Κοφίνου βρίσκεται σε στάδιο αναβάθμισης και στο πλαίσιο αυτό έχουμε προβάλει κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν όσοι εισέρχονται σ’ αυτό, μαζί και τους εθελοντές που παρευρίσκονται εκεί τις Κυριακές».

«Για να οργανωθεί το κέντρο έχουν καλεσθεί και εμπειρογνώμονες και ένα από τα θέματα τα οποία χρειάζονταν άμεσα αλλαγές ήταν και ο εθελοντισμός. Έχουμε προσθέσει κανόνες με τους οποίους οι εθελοντές θα πρέπει να προσκομίζουν προς την διεύθυνση του κέντρου κάποια δικαιολογητικά. Προς Θεού, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να σταματήσουμε τις δραστηριότητες, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί».

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι εθελοντές είναι λευκό ποινικό μητρώο, έγγραφο το οποίο θα αποδεικνύει ότι οι εθελοντές δεν έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών ή παιδική πορνογραφία.

‘Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Χριστοφή τόνισε πως αυτοί μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση από το σχολείο που εργάζονται.

«Οι όποιες δραστηριότητες γίνονται την Κυριακή στο Κέντρο λόγω της ημέρας και του μειωμένου αριθμού λειτουργών, πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες για την ασφάλεια των παιδιών», είπε.

Τέλος, ο κ. Χριστοφή ανέφερε πως θα αποστείλουν επιστολή με τους κανόνες προς όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις, ώστε να συνεχίζουν κανονικά το έργο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα