Ν. Χριστοδουλίδης: «Κρίσιμο το 2016 για το Κυπριακό»

«Κρίσιμο έτος το 2016 για το Κυπριακό», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης λόγω, όπως είπε, των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων και των περιφερειακών εξελίξεων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ανέφερε ότι «το 2016 μπορεί να είναι έτος λύσης του Κυπριακού όπως λέγει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, μπορεί και να μην είναι».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, υπάρχουν τα δεδομένα που μπορούν να φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα, όμως, αυτά δεν αρκούν. «Ειδικότερα», όπως ανέφερε, «όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

τίθενται θέσεις, που ξεφεύγουν αρχών και παραμέτρων, που πρέπει να διέπουν μια λύση του Κυπριακού, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ευρωπαϊκές αρχές».

Επομένως, ανέφερε, υπάρχουν κάποια δεδομένα, που δημιουργούν ένα σκηνικό, όμως, αυτό από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό. «Το Κυπριακό», είπε, «θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα λύσει το Κυπριακό, επειδή θα αναγνωρίσει το παράνομο της κατοχής, αλλά θα λύσει το Κυπριακό μόνο αν νιώσει ότι έχει συμφέρον μέσα από μια ενδεχόμενη λύση ή αν νιώσει ότι έχει μεγάλο κόστος από τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων.

«Υπάρχουν οι παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία να αντιληφθεί τα οφέλη ή και το κόστος από τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων».

Ερωτηθείς, τι η κυβέρνηση αναμένει από την Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν βήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αναμένουμε», είπε, «να ενθαρρύνει τον κ. Ακιντζί, γιατί, χωρίς ενθάρρυνση από την Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει».

Οι θέσεις Ακιντζί δεν βοηθούν

Κληθείς να σχολιάσει όσα ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «θέσεις που δημόσια προβάλλονται και ξεφεύγουν ενός αποδεκτού πλαισίου λύσης του κυπριακού, απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας θετικής κατάληξης». «Στο τέλος της ημέρας», παρατήρησε, «όλοι θα κριθούμε από τις θέσεις που υποβάλλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κριτική από αντιπολίτευση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτήθηκε και για την κριτική που η κυβέρνηση δέχεται για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό και απάντησε ως εξής: «Κάποια κόμματα ασκούσαν κριτική ότι δεχθήκαμε την εκ περιτροπής προεδρία. Εμείς λέγαμε, πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά συνέχιζαν. Τώρα, που το έχουν ακούσει από τον κ. Ακιντζί ενδεχομένως να το πιστέψουν».

Συναντήσεις Ιανουαρίου

Αναφερόμενος στις συναντήσεις Ιανουαρίου (7, 14 και 29) είπε ότι το περιουσιακό θα κυριαρχήσει, χωρίς, όμως, να υποβαθμίζεται η σημασία των άλλων κεφαλαίων. Καταλήγοντας, επανέλαβε τη θέση ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει πρόοδος, όμως παραμένουν και σημαντικές διαφωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα