Εκατοντάδες καταστήματα ανοικτά

Παρά τη νομοθεσία, που απαγορεύει τη λειτουργία τους τις Κυριακές
Η Αστυνομία προχώρησε σε 136 καταγγελίες, ενώ το Υπουργείο Εργασίας σε 350, το Ανώτατο Δικαστήριο όμως θα είναι ο τελικός κριτής για το ωράριο της Κυριακής

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει, έγραψαν χθες δεκάδες καταστήματα και υπεραγορές την νομοθεσία για απαγόρευση λειτουργίας τις Κυριακές, και άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της παρανομίας το γεγονός πως η Αστυνομία προχώρησε σε 136 καταγγελίες, ενώ το Υπουργείο Εργασίας σε 350.

Σημειώνεται

πως αν και υπήρχε η δυνατότητα επιβολής εξώδικης ποινής όσων παρανόμησαν, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού τόσο το Υπουργείο Εργασίας όσο και η Αστυνομία θα προχωρήσουν στην ετοιμασία ποινικών φακέλων, τους οποίους θα καταθέσουν στα Δικαστήρια και οι υποθέσεις αναμένεται να ξεκινήσουν να εκδικάζονται μέχρι και μετά από έξι μήνες. Υπάρχει δε το ενδεχόμενο να μην εκδικαστούν ποτέ, αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει να αποδεχθεί την προσφυγή της Κυβέρνησης κατά της απόρριψης των κανονισμών για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, από τη Βουλή.

Άνοιξαν και οι μικροί
Σύμφωνα, πάντως, με ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και από μια διερευνητική βόλτα της «Σ» στην αγορά, διαφάνηκε πως πέραν των μεγάλων καταστημάτων και υπεραγορών, χθες άνοιξαν και μικρά καταστήματα. Μάλιστα, πολλές υπεραγορές και καταστήματα είχαν ενημερώσει από μέρες τους πελάτες τους ότι θα… παρανομήσουν αποστέλλοντάς τους το σχετικό μήνυμα μέσω τηλεφώνου: «Αγαπητέ πελάτη, σε ενημερώνουμε ότι το Σάββατο, 2 Ιανουαρίου, το κατάστημά μας θα είναι κλειστό, ενώ την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, θα είναι ανοικτό από τις 11 το πρωί».

Οι συνέπειες για τους παρανομούντες
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες για τους παρανομούντες αλλά και για τους ελέγχους του Υπουργείου Εργασίας, ο Ανώτερος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου, σε δηλώσεις του στο «Σίγμα», ανέφερε πως κατά τους ελέγχους δεν εκδόθηκαν εξώδικα αλλά θα ετοιμασθούν ποινικοί φάκελοι. «Με βάση τις πρόνοιες του νόμου, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν να εκδίδουν εξώδικα.

Όσον αφορά την Αστυνομία, από ενημέρωση που τύχαμε οι αστυνομικοί δεν εξέδιδαν εξώδικα πρόστιμα κατόπιν σχετικών οδηγιών που είχαν», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των καταγγελιών, ανέφερε πως πέρα από τις 136 καταγγελίες της Αστυνομίας, το Υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε άλλους 350 καταστηματάρχες πως θα κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες εναντίον τους.

Ως προς τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων, ο κ. Αποστόλου είπε πως οι υποθέσεις αυτές ορίζονται για εκδίκαση μετά από έξι μήνες. «Αναλόγως της παραδοχής ή μη θα εκδοθεί και η απόφαση», συμπλήρωσε, μη αποκλείοντας, ωστόσο, την αλλαγή των δεδομένων εάν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανατρέψει τα ισχύοντα δεδομένα. Ερωτηθείς για τις ποινές που ενδέχεται να επιβληθούν στους παρανομούντες, ο κ. Αποστόλου είπε πως σε περίπτωση καταδίκης τους είναι αντιμέτωποι με ποινή προστίμου 17 χιλιάδων ευρώ ή φυλάκιση μέχρι και ένα έτος ή και με τις δυο ποινές.

Γιατί άνοιξαν τα καταστήματα
Πάντως, το γεγονός πως καταστήματα και υπεραγορές παρανόμησαν χθες αναθέρμανε την αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων στο παζάρι. Σε δηλώσεις του στο «Σίγμα», ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου δήλωσε:

«Σεβόμαστε τη νομοθεσία του 2006 στο σύνολό της, εκτός από ένα μόνο άρθρο της, και εξηγώ: Το ωράριο καταστημάτων ρυθμίζεται μέσω Κανονισμών. Οι Κανονισμοί εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθενται στη Βουλή για έγκριση. Με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου 2015, ξεκαθαρίστηκε ποιος ακριβώς έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα ωράρια καταστημάτων κι αυτή είναι η Εκτελεστική Εξουσία», συνέχισε.

Ερωτηθείς γιατί αφού σέβονται το Ανώτατο δεν ανέμεναν την εκδίκαση της προσφυγής της Κυβέρνησης στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε: «Δεν είναι θέμα δέκα ημερών αφού στις 12 Ιανουαρίου θα δοθούν οι οδηγίες και δεν γνωρίζει κανείς πόσο χρόνο θα πάρει η διαδικασία να εκδικαστεί και να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου. Να θυμίσω ότι όταν ψηφίστηκαν από την Βουλή τα ωράρια καταστημάτων, κρίθηκε η αντισυνταγματικότητά τους έξι ολόκληρους μήνες μετά. Συνεπώς δεν είναι θέμα μόνο δέκα ημερών. Απ’ εκεί και πέρα, και συνοψίζοντας όλα τα δεδομένα που είχαμε ενώπιόν μας, προχωρήσαμε στο άνοιγμα των καταστημάτων και ας μην ξεχνάμε πως από την διεύρυνση των ωραρίων δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου, ενώ ερωτηθείς εάν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας είναι πραγματικά, απάντησε καταφατικά.

Πρόκληση…
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης χαρακτήρισε πρόκληση την κίνηση καταστηματαρχών και υπεραγορών να παραβιάσουν τη νομοθεσία. «Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι μεγαλοεπιχειρηματίες, κυρίως, αλλά και Σύνδεσμοι καταστημάτων και υπεραγορών ανακοίνωσαν και προχώρησαν στο άνοιγμα των καταστημάτων τους, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. Είναι για τη δημοκρατία προκλητικό, κάποιοι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους να παραβιάζουν νομοθεσίες, να μη σέβονται ούτε τη Βουλή ούτε την Εκτελεστική Εξουσία ούτε και το Ανώτατο Δικαστήριο. Πώς μπορεί αυτή η κοινωνία να λειτουργήσει εάν ο οποιοσδήποτε αποφασίζει με βάση μόνο τα δικά του συμφέροντα και κριτήρια;», διερωτήθηκε ο κ. Κουρσάρης και κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα «να λάβει όλα τα σχετικά μέτρα, ούτως ώστε στο τέλος της ημέρας το κράτος να λειτουργήσει με νόμους, θεσμούς και κανονισμούς. Κανένας μας δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει τους νόμους», τόνισε, διαμηνύοντας πως η ΠΟΒΕΚ θα συνεχίσει τον αγώνα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα