Μυστική συνάντηση στην Κύπρο Νετανιάχου-ΗΑΕ για πυρηνικά Ιράν;

Την Κύπρο εμπλέκουν ξένα δημοσιεύματα, ως το μέρος όπου έγιναν μυστικές συναντήσεις το προηγούμενο διάστημα μεταξύ Ισραηλινών και αξιωματούχων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να ανατρέψουν τη συμφωνία του Ομπάμα για τα πυρηνικά του Ιράν.

Η ισραηλινή Haaretz κάνει λόγο για άρθρο «βόμβα» που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος Adam Entous στο New Yorker, σύμφωνα με το οποίο η πρόσφατη

εξωστρέφεια του Ισραήλ προς τα αραβικά κράτη του Κόλπου αποσκοπεί στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή και για να ‘‘σκοτώσει’’ τη συμφωνία του Ομπάμα για τα πυρηνικά.

Ο Entous αναφέρει ότι «Οι Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ανακάλυψαν τις τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων μεταξύ ενός ανώτερου ηγέτη των Εμιράτων και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Tο ίδιο δημοσίευμα προσθέτει, επίσης, ότι η Χίλαρι Κλίντον, τόσο ως Υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα αλλά και ως υποψήφια Πρόεδρος, «ήξερε ότι τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονταν ήδη στο παρασκήνιο με τη Μοσσάντ για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής».

Ο Entous αποκαλύπτει ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των Η.Π.Α. «πήραν μέρος σε μυστική συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ στην Κύπρο». Υπενθυμίζεται ότι τα ΗΑΕ δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Yorker, φάνηκαν να υποπτεύονται ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου ήταν παρών στη συνάντηση, η οποία επικεντρώθηκε στην κατάλυση της συμφωνίας του Ομπάμα με το Ιράν. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ενημερώθηκε ποτέ για τη συνάντηση και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να αρνούνται ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα