Μ.Σιζόπουλος: Οι στόχοι, οι εκλογές και η επόμενη μέρα

Ημέρα Συνεδρίου η σημερινή για την ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρός της, ανοίγει τα χαρτιά του στο «Sigmalive», για τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις δύσκολες στιγμές στο πηδάλιο του κόμματος.

Κάνει λόγο για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση από την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, ενώ δίνει έμφαση στην καινοτομία και τη δημοκρατική αναβάθμιση των εσωτερικών διεργασιών του κόμματός του. Αναλύει γιατί ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι η επιλογή της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές Εκλογές,

τι σχέση έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πόντιο Πιλάτο και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Ολοκληρώσατε ήδη μια διετία στο πηδάλιο της ΕΔΕΚ. Θα λέγατε ότι τα δυο αυτά χρόνια ήταν δύσκολα χρόνια;

Ήταν όντως δυο αρκετά δύσκολα χρόνια στην ηγεσία της ΕΔΕΚ, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κατάστασης που κληρονομήσαμε, εξαιτίας των λανθασμένων και ανεπαρκών χειρισμών της προηγούμενης ηγεσίας της ΕΔΕΚ. Ιδιαίτερα στον τομέα των Οικονομικών.

Ωστόσο το κόμμα δεν πτοήθηκε από τις δυσκολίες και τα εσωτερικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει και στις Δημοτικές Εκλογές που μας πέρασαν είχαμε σημαντική βελτίωση και επιτυχία. Καταφέραμε να εκλέξουμε 3 Δημάρχους, 37 Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ εκλέξαμε περισσότερους κοινοτάρχες και σχολικούς εφόρους από ότι το 2011. Επίσης, σε σειρά δήμων πήραμε πιο ψηλά ποσοστά από ότι το 2011.

Η πιο δύσκολη στιγμή αυτών των δυο ετών;

Αναμφίβολά η πορεία προς τις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές, ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη διετία που πέρασε. Δύσκολη, ωστόσο, ήταν και η επιτακτική και ασφυκτική πίεση σε σχέση με την οικονομική διαχείριση, λόγω των τεραστίων οικονομικών ζητημάτων που κληρονομήσαμε με τα συσσωρευμένα χρέη τα οποία είχαμε να διαχειριστούμε.

Σήμερα, καταφέραμε και μειώσαμε το χρέος του κόμματος, το οποίο όταν αναλάβαμε ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ, στις 340 χιλιάδες ευρώ. Εξοφλήσαμε όλους στους οποίους χρωστούσαμε και τώρα μας έμεινε μόνο ένα εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο έχουμε θέσει ως στόχο ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2018, θα το έχουμε μηδενίσει ή τουλάχιστον θα είναι σε ένα υποφερτό επίπεδο.

Τι περιμένετε ότι θα αφήσει πίσω ως στίγμα το Συνέδριο αλλά και οι εκλογές στην ΕΔΕΚ;

Στο Συνέδριο, αφενός προσδοκούμε να επαναβεβαιωθούν οι θέσεις του κόμματος, τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε ζητήματα Κοινωνικοοικονομικής πολιτικής και αφετέρου, να γίνει η ανάδειξη της νέας ηγεσίας, η οποία θα αναλάβει τη βαριά υποχρέωση να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με βασικό στόχο την εκλογική ανάκαμψη αλλά και την ενίσχυση της επιρροής εντός της Κυπριακής κοινωνίας.

Πάμε στο Συνέδριο με σημαντικές καινοτομίες, όπως η καθιέρωση του περιορισμού των θητειών για τους κομματικούς αξιωματούχους, το ότι οι συνεδρίες των συλλογικών οργάνων είναι ανοικτές προς όλους, την αλλαγή στην οικονομική διαχείριση η οποία πλέον γίνεται με διαφάνεια και συνεχή ενημέρωση των οργάνων του κόμματος. Οι υποψηφιότητες κατατέθηκαν δυόμιση μήνες πριν τις εκλογές έτσι ώστε όλοι να έχουν ισότιμα την ευχέρεια να κάνουν τη δική τους προεκλογική με ίσους όρους. Στόχος η ανάπτυξη του κινήματος με διάφανο και δημοκρατικό τρόπο.

Το Συνέδριο θα αφήσει πίσω του και την επιβεβαίωση της δικής σας εισήγησης για στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου στις Προεδρικές Εκλογές 2018…

Όντως, είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσει το Συνέδριο του Κόμματος και θα τοποθετηθεί επ’ αυτού. Ήδη η Γραμματεία του Κόμματος έχει ετοιμάσει προσχέδιο για τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Μια εισήγηση για την οποία ο ανθυποψήφιός σας, έχει εκφράσει έντονες διαφωνίες και δε δίστασε μάλιστα να σας κατηγορήσει για το ότι κατά την άποψή του οδηγείτε την ΕΔΕΚ σε ρόλο κομπάρσου…

Το κατά πόσο η ΕΔΕΚ έχει ρόλο κομπάρσου ή πρωταγωνιστή σε αυτή τη διαδικασία το αφήνω στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών να το κρίνουν. Εγώ έχω κινηθεί στο πλαίσιο των οδηγιών και των κατευθύνσεων τόσο των συλλογικών οργάνων όσο και του Πολιτικού Γραφείου. Ο μόνος που διαφωνεί με όλα αυτά είναι ο κ. Διομήδους.

Τι έχει ο Νικόλας Παπαδόπουλος που δεν το έχει ο Γιώργος Λιλλήκας;

Πολύ απλά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει περισσότερες πιθανότητες εκλεξιμότητας από ότι ο Γιώργος Λιλλήκας. Έχουμε πει εξαρχής ότι πρώτιστος στόχος, είναι η επιλογή που θα κάνουμε για τις Προεδρικές Εκλογές, να έχει πιθανότητες νίκης και όχι απλά να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στη συνάντηση της Δευτέρας, αφού συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται πολιτική συνεργασία των κομμάτων για αλλαγή της διακυβέρνησης και αφού συμφωνήσαμε ότι και οι τρεις που επέδειξαν ενδιαφέρον πληρούσαν τα κριτήρια της ικανότητας διαχείρισης, τόσο στο Κυπριακό και σε εσωτερικά ζητήματα και όχι μόνο, το τελευταίο κριτήριο που έμενε να δούμε ήταν η εκλεξιμότητα. Από σειρά δημοσκοπήσεων διαφαίνεται ότι σε όλα τα σενάρια και επιλογές συγκεντρώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος περισσότερες πιθανότητες εκλογής.

Το Κίνημα Οικολόγων έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις επί συγκεκριμένων θέσεων, προς το Νικόλα Παπαδόπουλο, πριν πάρει τις δικές του αποφάσεις. Εσείς, μας μιλήσατε για εκλεξιμότητα. Τελικά σημασία για σας έχουν τα ποσοστά ή οι πολιτικές που θα εφαρμόσει ο υποψήφιος που θα στηρίξετε;

Σημαντικά στην επιλογή μας είναι και τα δυο στοιχεία που αναφέρατε. Για να συμφωνήσουμε με τα κόμματα αυτά σε μια πολιτική συνεργασία πάει να πει ότι έχουμε σε βασικά ζητήματα περισσότερες συγκλίσεις παρά αποκλίσεις και διαφορές.

Έγινε δηλαδή σε βάθος συζήτηση επί συγκεκριμένων ζητημάτων ουσίας πριν καταλήξετε στη συμφωνία αυτή;

Ζούμε στην Κύπρο, λειτουργούμε στη Βουλή, παρακολουθούμε το δημόσιο διάλογο, λίγο πολύ γνωρίζουμε που έχουμε κοινά σημεία και που υπάρχουν διαφορές. Φυσικά σε κάποια στιγμή θα πρέπει να καταρτιστεί και λεπτομερές, εμπεριστατωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει στην παρουσία του υποψηφίου Προέδρου, με παρουσία τεχνοκρατών και άλλων ομάδων, έτσι ώστε να γίνει ένα αναλυτικό αποτελεσματικό πρόγραμμα. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό πριν επιλέξουμε τον υποψήφιο.

Αυτό που κάναμε είναι ότι επιλέξαμε στη βάση πολιτικών αρχών, τον υποψήφιο και τώρα από κοινού ως ομάδα θα διαμορφώσουμε το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Σε προηγούμενη σας συνέντευξη υποστηρίξατε ότι η συνεργασία με το ΑΚΕΛ δεν αποτελεί ταμπού για την ΕΔΕΚ. Εύλογα ωστόσο θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς, στη βάση ποιων θέσεων θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει τη ΔΔΟ ως λύση για το Κυπριακό.

Με το ΑΚΕΛ υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις και θέματα στα οποία έχουμε σαφείς αποκλίσεις. Σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν όντως στο Κυπριακό, καθώς η ηγεσία του ΑΚΕΛ εκφράζει θέσεις που συγκλίνουν με τις θέσεις και της απόψεις ΔΗΣΥ και Προέδρου Αναστασιάδη.

Ωστόσο, στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές, υπήρξε συνεργασία και με το ΑΚΕΛ, καθώς σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, εσωτερικής διακυβέρνησης, κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων, ενδεχομένως να μπορούσαν να υπάρξουν κοινές θέσεις και γέφυρες μεταξύ μας.

Άρα, αν και εφόσον η προσπάθειά μας για συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα, στην οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει, αποτύγχανε, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε και ως εναλλακτική επιλογή το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Κάθε κόμμα, δεν μπορεί να έχει μόνο μια επιλογή.

Το ενδεχόμενο ο Γιαννάκης Ομήρου να κατέλθει ως υποψήφιος στις Εκλογές ή να πράξει αντίθετα με την απόφαση της ΕΔΕΚ για στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου σας ανησυχεί; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μείωνε τη δυναμική υποστήριξης Νικόλα, από μέρους της ΕΔΕΚ;

Το τι θα πράξει ο Γιαννάκης Ομήρου σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές, είναι ένα καθαρά δικό του ζήτημα, το οποίο ο ίδιος θα πρέπει να δει πως θα το χειριστεί. Δεν υπήρξε από μέρους του η οποιαδήποτε επαφή με το κόμμα, δεν μας μετέφερε καμιά πρόθεση σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει εμάς. Η ΕΔΕΚ, έχει τις διαδικασίες τις και παίρνει τις αποφάσεις της.

Η αναφορά της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν μια κίνηση που την αναμένατε να γίνει;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλησε να αποφύγει τις όποιες ευθύνες του και λειτούργησε ως άλλος Πόντιος Πιλάτος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να δημιουργήσει πρόσθετες αντιδράσεις ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών φυσικά.

Με την κίνησή του αυτή «άδειασε» πρωτίστως τον εαυτό του γιατί δεν θεωρώ ότι δεν γνώριζε για την πρόθεση ΔΗΣΥ να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση. Αν δεν κάνω λάθος η αρχική ιδέα για κατάθεση πρότασης νόμου, ήρθε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η ΕΔΕΚ από την πρώτη εκείνη στιγμή ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να καταθέσει την πρόταση γιατί θα ήταν αντισυνταγματική.

Δεύτερον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την κίνησή του «άδειασε», τόσο την ηγεσία του ΑΚΕΛ, όσο και την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ προσέφεραν ανέλπιστα δώρα στον Ακιντζί, στο βωμό της εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες για στρίμωγμα της Τουρκίας. Τι πρέπει να κάνει που δεν το κάνει ήδη;

Να υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ ήταν ίσως το μοναδικό κόμμα που από την πρώτη στιγμή είχε κάνει ξεκάθαρο ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ήταν ελπιδοφόρα και θετική. Αυτό που θα επιδίωκαν ΕΕ και Τουρκία στο τέλος θα ήταν μια ειδική σχέση, λέγαμε.

Θα έπρεπε να είμασταν προσεκτικοί και να τα είχαμε εν γνώση μας όλα αυτά, έτσι ώστε να λειτουργούμε ανάλογα και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Το 2005 η Τουρκία υπέγραψε μια συμφωνία με την ΕΕ, όπου ανάμεσα στις πρόνοιες ήταν και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων των χωρών, το άνοιγμα λιμανιών σε πλοία με την Κυπριακή σημαία, τη διέλευση αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Πόσο αξιοποιήσαμε τη συμφωνία αυτή; Καθόλου. Σιωπήσαμε ακόμα και όταν η Τουρκία κατέθεσε τον Ιούνη του 2014 απαράδεκτο έγγραφο με το οποίο έκανε λόγο για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

Οφείλαμε με τον πιο έντονο τρόπο να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει σε οποιαδήποτε αναβάθμιση της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ ή στην οποιαδήποτε έγκριση κονδυλίου προς την Τουρκία, αν πρώτα είτε από κοινού είτε μονομερώς η ΕΕ δεν απέσυρε το εν λόγω έγγραφο που είναι αντίθετο με τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε.

Η πορεία του Κυπριακού τώρα;

Η Τουρκία προχωρεί με αυξημένες απαιτήσεις και προκλητικότητα σε Κύπρο και Αιγαίο, σε ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών, με σεισμογραφικές έρευνες και όχι μόνο.

Για την Τουρκία, κυρίαρχο ζήτημα είναι το Συριακό και το Κουρδικό και όχι το Κυπριακό. Αναμένει να δει την τελική κατάληξη αυτής της κρίσης, να δει τα κέρδη και τις ζημιές που θα αποκομίσει και ανάλογα να ζητήσει ανταλλάγματα για να συναινέσει σε τελικό διακανονισμό. Ανταλλάγματα τα οποία θα ζητήσει σε Κύπρο και Αιγαίο.

Συνειδητοποιούν κάποιοι αυτούς τους κινδύνους; Που μας οδηγούν οι πολιτικές που εφαρμόζουν; Η πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς και αυτό επισφραγίστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα