Μόσχα και Άγκυρα θα αναλάβουν δράση για την κατάσταση στην Ιντλίμπ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε συνομιλίες σήμερα στη Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας των οποίων ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα λάβουν για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η κατάσταση στην περιοχή, όπου Μόσχα και Άγκυρα επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης, επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και

ότι τελεί σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών του μετώπου Αλ Νόσρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν ήδη διεξαγάγει συνομιλίες σχετικά με την λήψη συγκεκριμένης δράσης στην Ιντλίμπ και ότι τα μέτρα αυτά, τα οποία δεν περιέγραψε, θα εφαρμοστούν τώρα.

«Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα εκεί και τα βλέπουμε», δήλωσε ο Πούτιν, έχοντας στο πλευρό τον Τούρκο ομόλογό του.

Όπως υπογράμμισε, η Τουρκία κάνει πολλά προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση, όμως απαιτείται περαιτέρω δράση από την Άγκυρα και την Μόσχα προκειμένου να «ρευστοποιηθεί η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι συμφώνησε να φιλοξενήσει σύντομα μια σύνοδο όπου η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θα μπορούσαν να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Επίσης, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, εάν τηρήσουν την υπόσχεσή τους περί απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Εάν αυτή η απόσυρση υλοποιηθεί θα είναι ένα θετικό βήμα, θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτήν την ταραχώδη περιοχή, που αυτή την στιγμή ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές» είπε ο Ρώσος ηγέτης σε δημοσιογράφους.

Άλλωστε, η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία ήταν παράνομη, τόνισε ο Πούτιν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν πως θα συνεχίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών τους να διευκολύνουν την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.

“Είναι κρίσιμης σημασίας το να μην δημιουργηθεί κενό από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία το οποίο θα εκμεταλλευτούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στον τομέα της οικονομίας εξακολουθούν να έχουν θετικά αποτελέσματα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει αυξητική τάση στο εμπόριο. Στην ατζέντα των συνομιλιών τους ήταν και το θέμα της εξαίρεσης της βίζας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν και το θέμα του Ίντλιμπ της Συρίας. “Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας. Είναι κρίσιμης σημασίας να μην δημιουργηθεί κενό από την αποχώρηση των ΗΠΑ το οποίο θα εκμεταλλευθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, επείγει η ίδρυση το συντομότερο συνταγματικής επιτροπής για την Συρία.

Για το προσφυγικό, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ως χώρα που έχει αγκαλιάσει περίπου 4 εκατομμύρια Σύριοι τους αφορά πολύ αυτό το θέμα. “Μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει 300 χιλιάδες Σύριοι πίσω”, ανέφερε. Ανακοίνωσε ακόμη ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει τριμερής σύνοδος στη Ρωσία για το Συριακό με την συμμετοχή και του Προέδρου του Ιράν, Ρουχανί.

Σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την θετική τους προσέγγιση στο θέμα της ζώνης ασφαλείας στη Συρία. “Άλλωστε, εμείς γι αυτό το θέμα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία”, ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα