Μοντ Πελεράν: Περιουσιακό και Διακυβέρνηση στο μικροσκόπιο

Τα δύσκολα και ακανθώδη κεφάλαια του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, αναμένεται να αγγίξουν Αναστασιάδης και Ακιντζί, στη σημερινή διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν.

Η σημερινή διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί, με τις δυο πλευρές να έχουν ήδη καταστρώσει το πλάνο τους, για το πως θα προσεγγίσουν την διαπραγματευτική διαδικασία. Χθες και αφού ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις, οι δυο ηγέτες, είχαν συνεδρίαση με το σύνολο της διαπραγματευτικής τους ομάδας, όπου έκαναν μια ανασκόπηση της πρώτης ημέρας και προετοιμάστηκαν για τη σημερινή ημέρα.

Παραμένουν

ανοικτά και προς επίλυση ζητήματα όπως το περιουσιακό, η διαδικασία λήψης αποφάσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο, η σύνθεση της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και η εκ περιτροπής προεδρία, την οποία ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως όλα δείχνουν, θέλει να κλειδώσει στο Μοντ Πελεράν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του συγκροτήματος στην Ελβετία, Χρίστο Χαραλάμπους, η χθεσινή απογευματινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, με τη συμμετοχή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ `Ειντε και των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, διήρκησε γύρω στις 3 ώρες.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές υπάρχει έντονος προβληματισμός για την χθεσινή ανάλωση πολύτιμου χρόνου σε αχρείαστα τελετουργικά.

Διαδικασία διαπραγμάτευσης

Οι συνομιλίες θ’ αρχίζουν στις 10.00 το πρωί, με διάλειμμα στη μία μετά το μεσημέρι, και θα επαναλαμβάνονται το απόγευμα μέχρι τις αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος του Σίγμα στο Μοντ Πελεράν, Χρίστος Χαραλάμπους, ξεκάθαρη πρόθεση της τ/κ πλευράς και του Μουσταφά Ακιντζί είναι να ωθήσει τα πράγματα σε ένα πάρε – δώσε.

Η Λευκωσία, έχει προετοιμαστεί για τρία ενδεχόμενα σενάρια. Υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση κατάθεσης χάρτη από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως επίσης περίπτωση αδιεξόδου, αλλά και για απαίτηση της τ/κ πλευράς για καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα