ΜΟΕ... στα κρυφά: Ποια προϊόντα θα διοχετεύονται από τα κατεχόμενα (vid)

Στα χαρακώματα οι αγροτικές οργανώσεις, για την απόφαση που αφορά διοχέτευση νέας κατηγορίας προϊόντων, από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Χωρίς, όπως καταγγέλλουν, να έχει υπάρξει διαβούλευση με το αγροτικό κίνημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοχέτευση επεξεργασμένων μη ζωικών προϊόντων έχει κλειδώσει και στάλθηκε ήδη η ενημέρωση στις αρμόδιες υπηρεσίες, για εφαρμογή των συμφωνημένων ελέγχων.

Τα προϊόντα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό, αφορούν χαρουπόμελα, ταχίνι, χυμούς από πορτοκάλι και ρόδι, ελαιόλαδο, χαλβά και μαρμελάδες. 

Το θέμα χειρίζεται το ΥΠΕΞ,

ενώ για τους ελέγχους, αρμόδιες είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Οι οργανώσεις εγείρουν ζητήματα υγιεινής των προϊόντων, διαδικαστικά, όπως οι εγγενείς δυσκολίες στους ελέγχους, αλλά και  αθέμιτου ανταγωνισμού, ιδίως σε μια περίοδο που πλήττεται δυσβάστακτα ο αγροτικός τομέας.

Σύμφωνα με την ΠΕΚ, «θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην παραγωγή που γίνεται στις ελεύθερες περιοχές. […]Τα πλείστα προϊόντα στα κατεχόμενα παράγονται χωρίς να πληρούν τα ευρωπαϊκά στάνταρ, άρα παράγονται με μειωμένο κόστος».

Αρμόδια πρόσωπα από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες ανέφεραν πως οι έλεγχοι θα γίνονται όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα που υπόκεινται στον κανονισμό, επιφυλάχθηκαν ωστόσο για ακριβέστερη πληροφόρηση.

ΠΕΚ και Νέα Αγροτική, αναφέρουν πως θα θέσουν το θέμα αύριο σε σύσκεψη που συγκάλεσαν για το χαλούμι.

Αμφισβητείται, και ο ισχυρισμός των κυβερνητικών αρμοδίων, πως τα εν λόγω προϊόντα προνοούνται στο κανονισμό της πράσινης γραμμής.

 Η Νέα Αγροτική Κίνηση τόνισε ότι «δεν μπορεί ο κανονισμός της πράσινης γραμμής να ανοίξει και για άλλα προϊόντα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι δυστυχώς γίνεται οπτικός έλεγχος και όχι ουσιαστικός έλεγχος. Αυτά τα ούτω καλούμενα ΜΟΕ είναι ετεροβαρή» 

Μόνο ο Παναγροτικός φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του. Διαφωνεί μεν, προτάσσει ελέγχους δε. «Είναι κάτι που θα σταθούμε ενάντια, όσα μέτρα και να θέλουν να πάρουν για τα ΜΟΕ, μπορούν να το πράξουν, αλλά οι έλεγχοι να γίνονται σωστά και να είστε βέβαιοι τίποτα δεν θα περάσει» 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Κινητικότητα με ΜΟΕ το καλοκαίρι - «Πιάνουν τόπο οι προσπάθειες μας»

Keywords
Τυχαία Θέματα