Ισραήλ: Τερματίστηκε η κυβερνητική κρίση- Επιστρέφει η παραιτηθείσα βουλευτής

Η βουλευτής της Κνέσετ, Τζίντα Ρινάουι Ζουάμπι, του αριστερού κόμματος Μέρετς που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αίρει την παραίτηση που υπέβαλε πριν από τρεις ημέρες και επιστρέφει στη συμπολίτευση.

Η αραβικής καταγωγής βουλευτής και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, αφού ολοκλήρωσαν μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα το απόγευμα, η οποία είχε προγραμματισθεί από προχθές, προέβησαν σε κοινή γραπτή δήλωση, στην οποία η Ζουάμπι αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Συμφώνησα να συναντηθώ και να συνομιλήσω σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Λαπίντ και επιθυμώ να τονίσω ότι

έχω συναίσθηση πως σε περίπτωση διάλυσης της παρούσας κυβέρνησης η μόνη εναλλακτική θα είναι να αναλάβει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης η εβραϊκή θρησκευτική ακροδεξιά, και επιθυμώ να αποτρέψω αυτό το ενδεχόμενο. Επειδή εξελέγην για να εξυπηρετήσω την αραβική τοπική αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν οι ανάγκες της αραβικής κοινωνίας, θα συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση. Θέλω όμως και η παρούσα κυβέρνηση να αφουγκράζεται την αραβική κοινωνία και να καλύψει τις ανάγκες της στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ποιότητας διαβίωσης και κατοικίας και να δώσει προτεραιότητα στις υποδομές».

Ο κ. Λαπίντ από την πλευρά του, καλωσόρισε ξανά την κ. Ζουάμπι στην συμπολίτευση.

«Πραγματοποιήσαμε ειλικρινή και ανοικτό διάλογο για τις ανάγκες της αραβικής κοινωνίας, τόσο μαζί της όσο και με εκπροσώπους της αραβικής τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους και ευχαριστώ για τη συνδρομή τους. Αφήσαμε πίσω μας τις διενέξεις,» είπε.

Προτού πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, οι Λαπίντ και Ζουάμπι συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη με τον αραβικής καταγωγής Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας, Ισάουι Φρεζ, ομάδα εκπροσώπων των αραβικών δήμων και κοινοτήτων και τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείο οικονομικών, Χάμαντ Άμαρ, επίσης αραβικής καταγωγής. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Φρεζ, ο οποίος και θεωρείται ότι υπήρξε και ο κύριος διαμεσολαβητής για την επίλυση της σύντομης αυτής ενδοκυβερνητικής κρίσης, δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμά της».

Ήδη από προχθές, αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της, στελέχη του αριστερού κόμματος Μέρετς, του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της αραβικής μειονότητας σας του βορείου Ισραήλ - και ιδιαίτερα, τοπικοί αραβικοί φορείς της Ναζαρέτ, από την οποία κατάγεται - άσκησαν έντονες πιέσεις προκειμένου η κ. Ζουάμπι να άρει την απόφασή της και να επιστρέψει στη συμπολίτευση.

Η κ. Ζουάμπι, κατά την προχθεσινή δήλωση παραίτησής της από τη συμπολίτευση, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αραβικής κοινωνίας και κατήγγειλε τα αστυνομικά μέτρα καταστολής στις διαδηλώσεις στο Τέμενος Αλ-Άκσα.

Προ μηνών, η βουλευτής είχε αντιταχθεί σε κυβερνητικό νομοσχέδιο, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση. Και τότε ο υπουργός εξωτερικών παρενέβη, προτείνοντάς της να τοποθετηθεί πρόξενος του Ισραήλ στη Σανγκάη – θέση την οποία αποδέχθηκε και επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του επομένου έτους. Κατά την προχθεσινή δήλωση παραίτησης που εξέδωσε, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τον διορισμό, ως επίσης και κανένα άλλο δημόσιο αξίωμα που τυχόν θα της προταθεί στο μέλλον.

Ύστερα από τη σημερινή εξέλιξη, η κυβέρνηση  Μπένετ-Λαπίντ συνεχίζει να υποστηρίζεται από τους 60 εκ συνόλου 120 βουλευτών της Κνέσετ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα