ΜΜΑΔίτης δικαιώθηκε για τραυματισμό σε ματς Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ: €35.000 αποζημίωση

Μέλος της ΜΜΑΔ δικαιώθηκε με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για σωματικές βλάβες που υπέστη ενόσω αυτός υπηρετούσε στη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης («ΜΜΑΔ») και εκτελούσε καθήκον κατά την επιχείρηση αστυνόμευσης του ποδοσφαιρικού αγώνα Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ που διεξήχθη στο στάδιο Γ.Σ.Π στις 17/01/2009. 

Ο Ενάγων ήταν ο επικεφαλής δύο ουλαμών της ΜΜΑΔ, οι οποίοι μετά από ένταση κλήθηκαν να εγκατασταθούν έξω από την Βόρεια κερκίδα των γηπεδούχων. Στη συνέχεια εκατοντάδες φίλαθλοι της Ομόνοιας βγαίνοντας από το

γήπεδο με άγριες διαθέσεις, πετούσαν προς το μέρος των αστυνομικών αιχμηρά αντικείμενα, πέτρες, γυαλιά και σίδερα. Στην συνέχεια οι αστυνομικοί περικυκλώθηκαν από τους οπαδούς της Ομόνοιας και ο Ενάγων κτυπήθηκε από πέτρα στο αριστερό πόδι με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος ακινητοποιημένος και για την προστασία του οι συνάδελφοί του έβαλαν πάνω του τις ασπίδες για να μην τον καταπλακώσουν τα αντικείμενα που έριχναν οι οπαδοί της Ομόνοιας. Κατά τη διάρκεια που ο Ενάγων μετέβαινε στο Γενικό Νοσοκομείο, το ίδιο το ασθενοφόρο δέχθηκε επίθεση από οπαδούς, γεγονός που «δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης της έντασης που επικρατούσε στον εν λόγω αγώνα».


Στο Γενικό Νοσοκομείο διαγνώστηκε με συντριπτικό κάταγμα κνήμης δεύτερου βαθμού «Gustillo» και κρίθηκε αναγκαίο όπως υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του.

Το δικαστήριο αποδεχόμενο τις θέσεις των δικηγόρων του Ενάγοντα, έκρινε ότι το κράτος έφερε ευθύνη εφόσον όφειλε να επανδρώσει για την αστυνόμευση του αγώνα καλύτερα τη ΜΜΑΔ. Κρίθηκε ότι 59 μέλη της ΜΜΑΔ δεν ήταν αρκετά για να αστυνομεύσουν τέτοιο «υψηλού κινδύνου» αγώνα. «Η αριθμητική αδυναμία της ΜΜΑΔ, άφησε γενικότερα τους αστυνομικούς που εκτελούσαν καθήκον στον αγώνα απροστάτευτους και εκτεθειμένους στον όχλο.»

Συγκεκριμένα το δικαστήριο ανέφερε: «Είναι άξιο απορίας πως θεωρήθηκε ότι σε ένα χρονικό διάστημα που ο χουλιγκανισμός βρισκόταν σε έξαρση ότι δεν θα υπήρχε ένταση μεταξύ των δύο ομάδων με μακράν ιστορία αντιπαλότητας...είναι φανερό ότι δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από την Αστυνομία σε σχέση με τους κινδύνους που ελλόχευαν στον επίδικο αγώνα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία «όφειλε μεγαλύτερη επιμέλεια και ενδυναμωμένη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά σε αγώνες όπως ο επίδικος με 20.000 φιλάθλους και όχι να υιοθετεί Ποντιοπιλατική τακτική και να νίπτει τα χείρας του κάτω από την πεποίθηση ότι η αστυνομική δύναμη δεν ήταν επαρκής, ανεξαρτήτως αριθμού».

Ο δικηγόρος Γιάννος Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο πελάτης τους είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Την υπόθεση χειρίστηκε η Δικηγόρος Ντόρια Βαροσιώτου από το Δικηγορικό Γραφείο Γ.Γεωργιάδης και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα