Μητσοτάκης: Οι πρόσφυγες κυνηγούν τις γενναιόδωρες παροχές

Οι πρόσφυγες κυνηγούν τις "γενναιόδωρες παροχές", σημειώνει σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας παραπομπή στις «δευτερογενείς μετακινήσεις» προς τη Γερμανία, ενώ προσθέτει πως η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τείχη και φράχτες στα εξωτερικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «εξαιτίας του τείχους και της γενικής μεταναστευτικής μας πολιτικής, έρχονται λιγότεροι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

και επομένως στην Ευρώπη. Αν δει κανείς τους απόλυτους αριθμούς, υπάρχει απόδειξη για αυτό που λέω. Το 2015 το 75% των παράνομων μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη, ήρθαν μέσω της Ελλάδας. Τώρα είναι λιγότεροι από το 10%».

Συνεχίζοντας είπε ότι «αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένα τείχος το καθιστά δυσκολότερο. Δεν μπορεί να τους κρατήσει όλους μακριά. Αλλά τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, αν δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε; Ένα τείχος είναι κατά τη γνώμη μου ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα. Και πιστεύω ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής».

Επεσήμανε πως «έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ήρθαμε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε ήρθε ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιστήκαμε τα σύνορα».

Αναφέρει πως «δεν είναι δίκαιο» το ότι η Ελλάδα πρέπει να διαθέσει μόνη της τους πόρους για την κατασκευή του τείχους (..) «Είμαστε ένα κράτος στην πρώτη γραμμή. Είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Αναμένουμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (…) Θα αγωνιστώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους. Αυτό ναι μεν κοστίζει, αλλά είναι ασφαλώς εφικτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης κάνει λόγο για την υποχρέωση του έναντι των πολιτών του «να προστατεύσω την επικράτειά μου και να μεριμνήσω ώστε ποτέ ξανά να μη βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία κάποιος μπορεί να εισέλθει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους κανόνες της χώρας μου».

Σε σχέση με τη Γερμανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι γίνονται «δευτερογενείς μετακινήσεις» προς τη Γερμανία. Είναι κατανοητό «ότι οι πιθανοί πρόσφυγες θα κυνηγήσουν τις πιο γενναιόδωρες παροχές (..) Εάν σε κάποιον χορηγηθεί Άσυλο στην Ελλάδα, θέλω αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν πραγματικά στην Ελλάδα. Και αν θέλουν να οικοδομήσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα θα τους καλωσορίσουμε -και τους καλωσορίζουμε. Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις ίδιες παροχές με τη Γερμανία; Όχι. Δεν είμαστε τόσο πλούσιοι, όσο η Γερμανία. Και δεν μπορώ να προσφέρω περισσότερες παροχές στους πρόσφυγες στην Ελλάδα από αυτές που προσφέρω στους Έλληνες πολίτες. Θεωρώ ότι αυτό είναι κατανοητό από όλους».

Ταυτόχρονα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά να εφαρμόζονται μελλοντικά παντού στην Ευρώπη οι ίδιοι κανόνες για τη χορήγηση Ασύλου. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε τους ίδιους κανόνες για τη χορήγηση Ασύλου σε όλη την Ευρώπη, ώστε το "Asylum Shopping" –ίσως όχι πολύ κατάλληλος όρος, αλλά θεωρώ ότι όλοι γνωρίζουμε για τι μιλάμε– να γίνει λιγότερο δημοφιλής πρακτική», είπε.

Υπερασπίζεται τέλος τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών ότι το Ελληνικό Λιμενικό διαπράττει Pushbacks. «Δεν κάνουμε Pushbacks. Όμως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι γίνεται στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ. Ταυτόχρονα διασώσαμε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα που κινδύνευαν από πνιγμό. Θέλω να το πω απολύτως ξεκάθαρα και επίσης να το εξηγήσω και στους τηλεθεατές σας: Όσο λιγότεροι άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για Τέμπη: Αισθάνθηκα μεγάλη πίεση, ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα