Μητσοτάκης: Να ενισχύσουμε θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές

Έκκληση «να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας, προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα το περίπλοκο φάσμα των απειλών που αντιμετωπίζουμε πηγαίνοντας προς τα εμπρός, αν θέλουμε να συμβάλουμε στην σταθερότητα», απεύθυνε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του στο forum του German Marshall Fund που διεξάγεται ταυτόχρονα με τη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ

στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να αναλάβουμε δράση στο παρόν για τα θέματα που γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και πρέπει να το κάνουμε με την ενίσχυση πολυμερών θεσμών, όπως η σταθερότητα του ΝΑΤΟ».  Ο ίδιος προέβλεψε δύσκολη πορεία προς τα εμπρός καθώς, όπως είπε, τεράστιες τεκτονικές μετατοπίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, πολύ διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν. COVID και κλιματική αλλαγή. Και τα δύο έχουν επιταχύνει την ανισότητα μεταξύ πλούσιων χωρών και φτωχών», τόνισε.  «Και τα δύο έχουν την δυνατότητα να στρέψουν τον κόσμο προς την περιχαράκωση και μακριά από την πολυμέρεια. Και τα δύο φέρουν τεράστιους γεωπολιτικούς και κινδύνους ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, «βλέπουμε ήδη τον γεωπολιτικό αντίκτυπο των θερμοκρασιών θέρμανσης, κυρίως στη μαζική μετανάστευση, και, εκτός εάν αναλάβουμε δράση σύντομα, η  υπερθέρμανση του πλανήτη θα παρουσιάσει έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο για την ασφάλειά μας και τον τρόπο ζωής μας».

«Ωστόσο, παραμένει ένα τεράστιο χάσμα για να γεφυρώσουμε τη ρητορική μας και η δράση μας», επεσήμανε. Υπενθύμισε ότι η πανδημία «δεν ήταν έκπληξη για τους επιστήμονες, τους επιδημιολόγους», αλλά ήμασταν ελλιπώς  προετοιμασμένοι για τις καταστροφικές συνέπειές της. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά αυτό το λάθος. Η σταθερότητα στο μέλλον απαιτεί επένδυση στο παρόν. Πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σήμερα", επεσήμανε, για να προετοιμαστούμε για τα προβλέψιμα σοκ του αύριο».

Τόνισε δε ότι μέσα σε όλα αυτά, αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να χτυπήσουν την σταθερότητα του συστήματος που βασίζεται σε κανόνες. Όπως είπε, χρησιμοποιούν προηγμένα εργαλεία για να αποσταθεροποιήσουν τις κοινωνίες, να φέρουν την διαίρεση και να διαταράξουν ή εξαπλώσουν σύγχυση και χάος, επιδιώκοντας να υπονομεύσουν τις ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες ή να εκμεταλλευτούν την δημόσια δυσαρέσκεια.

Επεσήμανε δε τον ρόλο αυτό του ΝΑΤΟ ως προς το να προστατέψει τα θεμέλια του διατλαντικού δεσμού μας, να υπερασπιστεί τα κοινά μας συμφέροντα στην ενότητα και την αλληλεγγύη, τώρα περισσότερο από ποτέ περισσότερο από τα λόγια.

«Ναι, η συλλογική μας ευθύνη να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανέχεται τις διαχωριστικές γραμμές», ανέφερε. «Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε ένας οργανισμός βασισμένος στις λύσεις, να οικοδομήσουμε μια κοινή κατανόηση μέσω της συλλογικής δράσης. Όλες οι κοινωνίες θέλουν οι ηγέτες να ενταχθούν στην δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης 

Με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα