Μισέλ: Είμαστε ενωμένοι στη στήριξή μας προς τον λαό της Λευκορωσίας

 «Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης παραμένουν μια θεμελιώδης πρόκληση» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την έναρξη της έκτης Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία) η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.


Στην σύνοδο δεν συμμετέχει η Λευκορωσία η οποία έχει αποσύρει τη συμμετοχή

της στην Ανατολική Εταιρική Σχέση. Ωστόσο οι διοργανωτές της συνάντησης τοποθέτησαν την καρέκλα και την πινακίδα της Λευκορωσίας, η οποία παρέμεινε άδεια.

Ο κ. Μισέλ ανέφερε πως χρειάζονται νέες προσπάθειες για απάμβλυνση των εντάσεων, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στην πρόληψη των συγκρούσεων.

«Λείπει μια χώρα που δεν είναι παρούσα σήμερα. Συμβολικά, υπάρχει εδώ μια άδεια καρέκλα για την Λευκορωσία» πρόσθεσε ο κ. Μισέλ, σημειώνοντας πως πριν μερικές ημέρες συνάντησε, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, με εκπροσώπους της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη χώρα.

«Είμαστε ενωμένοι στη στήριξή μας προς τον λαό της Λευκορωσίας και την επιθυμία του για ένα δημοκρατικό μέλλον» σημείωσε.

Στην παρέμβασή του, αφού καλωσόρισε τους ηγέτες και εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το ότι συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο, ο κ. Μισέλ έστειλε το μήνυμα της δέσμευσης της ΕΕ στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, κάνοντας λόγο για «αυτοπεποίθηση και περηφάνια για όσα έχουμε πετύχει και θα πετύχουμε».

«Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι όσο απαραίτητη όσο ποτέ σε αυτές τις περιόδους έντασης» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Ανατολική Εταιρική Σχέση παρέχει ένα σταθερό πλαίσιο για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού συμφέροντος.

Σημειώνοντας πως με οι χώρες της ΕΕ και της Ανατολικής Γειτονίας δεν είναι μόνο γείτονες αλλά και πραγματικοί εταίροι, πρόσθεσε πως αυτή η εταιρική σχέση προχωρεί παρά τις προκλήσεις, με τη σύνοδο να αποτελεί «μια νέα ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και να δώσουμε ώθηση στην ανάκαμψη και τη ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», μέσω «πολιτικής συνεργασίας, κοινωνικο-οικονομικής ανάκαμψης και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις που ακολούθησαν την τελευταία σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το 2017 και περιλαμβάνει διμερείς συμφωνίες, τον διπλασιασμό του εμπορίου μεταξύ των δύο περιοχών (με τις ανατολικές χώρες να καθίστανται ο δέκατος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ) σε όγκο 65 δις ευρώ και ανταλλαγές επισκέψεων νέων για πάνω από 80 χιλιάδες άτομα.

Υπογράμμισε ωστόσο πως παραμένουν οι προκλήσεις και πως η ενίσχυση της δημοκρατίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και η διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου μαζί με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, είναι «αναγκαίες και άξιες μάχες που πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε μαζί».

Μαζί, υπογράμμισε, οι δύο περιοχές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όπως τον κορωνοϊό, την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή μετάβαση, και δήλωσε βέβαιος πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση από κοινού, αναφερόμενος στις επενδύσεις τις οποίες προωθεί η ΕΕ στην περιοχή και στην διασύνδεση της βοήθειας αυτής με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα