Προς υπερψήφιση ο Προϋπολογισμός- Οι τοποθετήσεις και οι αντιπαραθέσεις (vid)

Στη βάσανο της Ολομέλειας και στην κρίση των εκλεκτών του λαού στη Βουλή τίθεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022.

 Χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου προϋπολογισμού είναι η διασύνδεσή του με τα χρήματα που δύναται να αντλήσει η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τα κόμματα,

πλην όμως δεν φαίνεται να καθορίζει και τις αποφάσεις όλων.

 Η πρώτη μέρα άρχισε με τις τοποθετήσεις των Αρχηγών των κομμάτων και ξεκαθάρισε η έκβαση της ψηφοφορίας της ερχόμενης Παρασκευής καθώς ο προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί.

 Υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό, ως ήταν φυσικό ο ΔΗΣΥ, ενώ στην ίδια οδό βαδίζει και το ΔΗΚΟ, παρά τις επικρίσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου στην κυβέρνηση για σειρά θεμάτων όπως η εμπλοκή του ονόματος του προέδρου της Δημοκρατίας στα Pandora Papers.    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην παραχώρηση των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή μια από τις αιτίες που οδήγησαν το ΔΗΚΟ στην καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021.

 Ο Μάριος Καρογιάν προανήγγειλε την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από τη ΔΗΠΑ χρησιμοποιώντας λόγια του αείμνηστου πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

  Οι 30 βουλευτές των τριών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ συγκεντρώνουν πλειοψηφία και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ο προϋπολογισμός του κράτους θα υπερψηφιστεί.

Πάντως, την οδό της καταψήφισης ακολουθεί μετά το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ.

 Το κόμμα επιστρέφει στην στάση που τηρούσε τα προηγούμενα χρόνια με εξαίρεση τον προϋπολογισμό του 2021, τον οποίο υπερψήφισε.

 Συνεπώς το ΕΛΑΜ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας.   Η ΕΔΕΚ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της αν και κινείται κατά τα φαινόμενο επίσης προς καταψήφιση, ενώ αναμένεται και η στάση των Οικολόγων.

 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έστρεψε τα πυρά του στο ΑΚΕΛ μετά την κριτική του Στέφανου Στεφάνου σε κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για την οικονομική τους πολιτική και την διαφθορά.

 Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, στα κοινωνικά παντοπωλεία και στα άδεια ταμεία, τα οποία κληρονόμησε, όπως είπε, η διακυβέρνηση Αναστασιάδη από την διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

 Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε αναδείξει τον αρνητικό αντίχτυπο, που είχαν στην εικόνα της Κύπρου διεθνώς η εμπλοκή του ονόματος του προέδρου της Δημοκρατίας στα Pandora Papers και το σκάνδαλο των πολιτογράφησεων.

 Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Στέφανου Στεφάνου ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα είναι η εξουσία να μην έχει ηθικές αναστολές».

Διαβάστε επίσης: 

Αβέρωφ: Καλώ για ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού του κράτους

Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2022

Χρίστου:Καταψήφιση προϋπολογισμού εκτός από δαπάνες για ΥΠΑΜ&ειδικές υπηρεσίες

Σιζόπουλος: Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι και πάλι κατά βάση διαχειριστικός

Καρογιάν: Αποφασίσαμε να υπερψηφίσουμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Προϋπολογισμός 2022: Σε θέματα περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο Θεοπέμπτου

Keywords
Τυχαία Θέματα