Μήνυμα Οτσαλάν: Εγκατάλειψη ένοπλου αγώνα και συνέδριο

Την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα από το PKK και την πραγματοποίηση συνεδρίου ζήτησε εκ νέου ο Κούρκος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο σημερινό του μήνυμα κατά την εορτή του Νεβρόζ στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το μήνυμα Οτσαλάν, το οποίο αναμενόταν με αγωνία εδώ και βδομάδες, διάβασαν στα κουρδικά η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος Περβίν Μπουλντάν και στα τουρκικά ο επίσης βουλευτής Σιρρί Σουρέγια Οντέρ.

"Για να τερματιστεί ο 40χρονος αγώνας του PKK

εναντίον της Τουρκίας θεωρώ αναγκαία την πραγματοποίηση συνεδρίου. Το συνέδριό μας πρέπει να συνέλθει και να ξεκινήσει μια νέα περίοδος", αναφέρει στο μήνυμά του ο Οτσαλάν.Ο Κούρδος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία αρχών και να πραγματοποιήσουν το συνέδριο αυτό με επιτυχία."Έπειτα από μια περίοδο διαμάχης μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο ειρήνης και αδελφοσύνης", είπε ο Οτσαλάν.Στο μήνυμά του αναφέρθηκε επίσης στις βαρβαρότητες της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους λέγοντας ότι έχει κάνει άγριες δολοφονίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάλεσε τα εθνικά κράτη να μετατρέψουν την Μέση Ανατολή σε κοινό οίκο δημοκρατίας. Χαιρέτισε και την νίκη του Κομπάνι που έχει μεγάλη σημασία και για την περιοχή και για την διεθνή κοινότητα.Η νέα διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με μήνυμα του Κούρδου ηγέτη, το οποίο αποτελείτο από δέκα σημεία και είχε διαβαστεί σε ειδική συνάντηση στο Ντολμάμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος και του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν.Η επίλυση του Κουρδικού είναι τώρα από τα κύρια ζητήματα στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης και βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν ο οποίος από το 1999 είναι στη φυλακή του Ιμραλί εκτίοντας ισόβια ποινή φυλάκισης.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα