Μήνυμα ενότητας και ισχύος από τον Φρανσουά Ολάντ

Μήνυμα ενότητας αλλά και ισχύος προς πάσα κατεύθυνση, επιχείρησε να δώσει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετά το Brexit θα προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ολάντ ο οποίος βλέπει εδώ και πολύ καιρό τη δημοτικότητά του, να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, έχει κάθε λόγο να αντιλαμβάνεται την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, ως ευκαιρία να διορθώσει την εικόνα του, διεκδικώντας έναν ηγετικό ρόλο για τη χώρα του στην Ευρώπη, τρέχοντας δίπλα στη Γερμανία η οποία έχει αρχίσει ήδη να κεφαλαιοποιεί τις συνέπειες

από το Brexit, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι αυτή την ώρα «όλοι μας θα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο έτσι ώστε να μην επιτρέχουμε σε κανέναν να καταστρέψει όσα έχουμε οικοδομήσει» και πρόσθεσε ότι η Γαλλία, ως ιδρύτρια χώρα της Ενωμένης Ευρώπης, «δεν θα δεχτεί τέτοιες πρακτικές πρακτικές».

Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ισχυρή, θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει κυρίαρχα για το δικό της πεπρωμένο και να διεκδικεί ένα δικό της μοντέλο διακυβέρνησης και διαχείρισης των ζητημάτων.

«Η Γαλλία θα είναι στην πρώτη γραμμή, έτσι ώστε η Ευρώπη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια και η άμυνα της «δικής μας ηπείρου είναι εξόχως σημαντικά στοιχεία για να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή», δίνοντας έτσι το μήνυμα της συνοχής και της μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα τρομοκρατίας, τα οποία ταλαιπωρούν τους τελευταίους μήνες, τόσο την ίδια τη Γαλλία, όσο και τις γειτονικές χώρες.

Τόνισε δε, ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα και να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό επίπεδο, «έτσι ώστε να δώσουμε στις δικές μας οικονομίες τα απαραίτητα εργαλεία και στους συμπολίτες μας τις εγγυήσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να υπάρξει μια ενδυνάμωση της ευρωζώνης, αλλά και μια δημοκρατική κυριαρχία».

Κλείνοντας, ο κ. Ολάντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να διατυπώσει σχέδια και να μη χάνεται στις διατυπώσεις» και πρόσθεσε ότι η Ένωση πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των πολιτών, και ότι «θα πρέπει να αποφασίσουμε γρήγορα και να βρούμε γρήγορα το πεπρωμένο της».

«Τα έθνη-κράτη θα πρέπει να βρουν το καθένα τη δική τους δεξιότητα», είπε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη είναι μία μεγάλη ιδέα και όχι μία μεγάλη αγορά.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα