Τα ''Special'' πάρε-δώσε

Και μόνο το γεγονός πως ο Ζοσέ Μουρίνιο θα έχει να διαχειριστεί ένα μπάτζετ ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για μεταγραφές, αντιλαμβάνεται κανείς πως στη Γιουνάιτεντ αναμένεται να γίνουν «ηχηρές» αλλαγές αυτό το καλοκαίρι. Ο Πορτογάλος τεχνικός παίρνει τα... κλειδιά του Ολντ Τράφορντ και ως το απόλυτο αφεντικό στους «μπέμπηδες», θα προχωρήσει ο ίδιος σε όποια αλλαγή κρίνει εκείνος ότι χρειάζεται, ώστε η ομάδα να επανέλθει ΑΜΕΣΑ στην κορυφή. Άλλωστε, κάτι τέτοιο βρίσκεται στο DNA

τόσο του συλλόγου, όσο και του Special One.

Βάση των όσων έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ως προπονητής ο Πορτογάλος και όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο σεζόν στη Γιουνάιτεντ, υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Χάαλ, το FourFourTwo του gazzetta.gr κάνει μία πρώτη προσέγγιση στα πιθανά πάρε-δώσε του φετινού καλοκαιριού. Από τους πιθανούς μεταγραφικούς στόχους, μέχρι τους παίκτες της Γιουνάιτεντ που προσδοκούν σε καλύτερες μέρες με τον Μουρίνιο, αλλά και αυτούς που ήδη νιώθουν... άβολα με την έλευσή του.

Οι «πιθανοί»
Μπορεί το όνομα που ακούγεται έντονα να είναι αυτό του «δικού μας», Κώστα Μανωλά, όμως ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει κατά νου κι άλλες επιλογές για το κέντρο της άμυνας. Πρώτη και καλύτερη αυτή του Ράφαελ Βαράν της Ρεάλ Μαδρίτης. Επί εποχής Special One, ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός υπέγραψε στη «βασίλισσα», σε ηλικία μόλις 18 ετών. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ο Πορτογάλος προπονητής του έδωσε πολλές ευκαιρίες, παραγκωνίζοντας αρκετές φορές τον συμπατριώτη του, Πέπε. Αν και από τότε θεωρήθηκε το next big thing της άμυνας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μετά τη φυγή του Μουρίνιο από την Ρεάλ, ο Βαράν δεν πήρε τη φανέλα του βασικού... σπίτι του. Αντιμετώπισε, βέβαια, και κάποια προβλήματα τραυματισμών, ενώ αυτή τη στιγμή δε συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές του Ζινεντίν Ζιντάν για το κέντρο της άμυνας στα «δύσκολα» παιχνίδια. Ο Μουρίνιο εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητες του 23χρονου Γάλλου και δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση να τον αποκτήσει.

Μία αντίστοιχη κίνηση για να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή είχε κάνει και πέρσι ο Special One, με τον Τζον Στόουνς της Έβερτον. Ούτε μία (20 εκατομμύρια λίρες), ούτε δύο (26 εκατομμύρια λίρες), αλλά τρεις προτάσεις (30 εκατομμύρια λίρες) είχε κάνει πέρσι η Τσέλσι στα «ζαχαρωτά», όμως και τις τρεις φορές εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι». Ίσως, φέτος το φλερτ να καταλήξει σε... γάμο, όμως η Γιουνάιτεντ θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τον Άγγλο αμυντικό καλοβλέπουν και ο Γκουαρντιόλα για την Σίτι, αλλά και ο Κόντε για την Τσέλσι.

Και για το τέλος, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Οι φήμες έχουν ήδη ξεκινήσει να οργιάζουν και απομένει να δούμε αν μετά τον... καπνό θα υπάρξει και φωτιά. Οι δυο τους έχουν εξαιρετικές σχέσεις και ο ένας θαυμάζει τον άλλον για τις ικανότητές του, με τον Ζλάταν παλαιότερα να έχει δηλώσει πως για τον Μουρίνιο θα... σκότωνε. Το γεγονός πως ο Σουηδός είναι 35 ετών μάλλον δεν απασχολεί τον Πορτογάλο. Άλλωστε, ο Ιμπραϊμοβιτς προέρχεται από την πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του. Πέτυχε 51 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, την ώρα που ολόκληρη η Γιουνάιτεντ σημείωσε στην Πρέμιερ Λιγκ δύο λιγότερα... 49!

Οι «στενοχωρημένοι»
Αν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ, που μπορεί να έχει βάλει... τα κλάματα για την έλευση του Μουρίνιο, αυτός δεν είναι άλλος από τον Χουάν Μάτα. Η αντίστοιχη έλευση του Πορτογάλου το καλοκαίρι του 2013 στην Τσέλσι είχε παραγκωνίσει τον Ισπανό μέσο από την αρχική ενδεκάδα, με αποτέλεσμα ο Μάτα να αποχωρήσει από το Στάμφορντ Μπριτζ λίγους μήνες αργότερα, με προορισμό το Μάντσεστερ. Τώρα πάλι, ο Special One βρίσκεται στο δρόμο του Μάτα και θα έχει ενδιαφέρον το συναπάντημά τους.

Το «πολυεργαλείο» στο ρόστερ της Γιουνάιτεντ ακούει στο όνομα Ντάλεϊ Μπλιντ. Ο Ολλανδός άσος μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία ως αριστερός μπακ, ως στόπερ, αλλά και ως κεντρικός αμυντικός. Αυτό, όμως, το πλεονέκτημα μπορεί να είναι και... μειονέκτημα για τον ίδιο. Γιατί πολύ απλά δεν είναι ούτε κλασικός αμυντικός, ούτε κλασικό μπακ, ούτε κλασικό χαφ. Και ο Ζοσέ Μουρίνιο προτιμά παίκτες που να αγγίζουν το τέλειο σε όποια θέση αγωνίζονται και όχι παίκτες απλά... καλούς σε πολλές θέσεις. Σίγουρα ο Μπλιντ θα μπορέσει να καλύψει πολλές τρύπες, δύσκολα όμως θα είναι βασικός στην... Special εποχή.

Η «αποκάλυψη» της φετινής Γιουνάιτεντ δεν ήταν άλλη από τον Μάρκους Ράσφορντ. Άρπαξε από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, σημειώνοντας συνολικά οκτώ γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το γεγονός, όμως, ότι ο Φαν Χάαλ τον εμπιστεύθηκε, δε σημαίνει ότι θα γίνει το ίδιο και με τον Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός προτιμά πιο... ψημένους ποδοσφαιριστές για τη θέση του επιθετικού και όχι παίκτες ηλικίας 19 ετών. Άλλωστε, ο πιο νέος σέντερ-φορ που αγωνίστηκε βασικός σε ομάδα του Μουρίνιο ήταν ο Ντιέγκο Κόστα στην Τσέλσι. Ο Ράσφορντ θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ για να... πείσει το νέο του προπονητή, που θέλει να δημιουργήσει μία ομάδα πιο «έτοιμη».

Οι «χαρούμενοι»
Ξεκίνησε πέρσι με μεγάλες προσδοκίες και... πολλά λεφτά. Ο Μέμφις Ντεπάι θεωρήθηκε ως ο ποδοσφαιριστής, που θα έπαιρνε τη Γιουνάιτεντ στις πλάτες του (γι’ αυτό και του δόθηκε το «θρυλικό» Νο7), υπό τις οδηγίες του συμπατριώτη του, Λουίς Φαν Χάαλ. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα σχεδίαζε ο Ολλανδός εξτρέμ, ο οποίος σημείωσε μόλις επτά γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Πόσο χειρότερα να πάει του χρόνου; Ο Μέμφις Ντεπάι ποντάρει στο γεγονός πως ο Μουρίνιο θέλει πάντα ακραίους στην ομάδα του, με τα δικά του χαρακτηριστικά (Αζάρ, Ρονάλντο, Ρόμπεν). Αν δεν αποχωρήσει από το Ολντ Τραφορντ (υπάρχει και αυτό το σενάριο), τότε σίγουρα θα πάρει ευκαιρίες από τον Special One.

Με την έλευσή του το 2014 στο Ολντ Τράφορντ, ο Πολ Σκόουλς είχε δηλώσει για εκείνον πως ήταν η καλύτερη μεταγραφή της Γιουνάιτεντ εκείνη την εποχή. Ο λόγος για τον Άντερ Ερέρα, ο οποίος δεν εξελίχθηκε, όπως και ο ίδιος θα περίμενε, τα τελευταία δύο χρόνια με τον Λουίς Φαν Χάαλ. Ίσως να έφταιγε και ο ίδιος, ίσως και ο Ολλανδός τεχνικός. Τώρα με τον Μουρίνιο στον πάγκο, ο Ισπανός χαφ ελπίζει σε καλύτερες μέρες, καθώς ο Special One θέλει παίκτες με τα δικά του χαρακτηριστικά για τον άξονα, μπροστά από το κλασικό «εξάρι».

Πάντα στις ομάδες του, ο Ζοσέ Μουρίνιο θέλει να υπάρχουν παίκτες-σημαίες, που εμπνέουν το σεβασμό στα αποδυτήρια. Στη Γιουνάιτεντ αυτός ο ποδοσφαιριστής δεν είναι άλλος από τον Γουέιν Ρούνεϊ. Ο Πορτογάλος τεχνικός, μάλιστα, θαυμάζει τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του αρχηγού, ο οποίος με τη σειρά του μόνο χαρούμενος μπορεί να είναι με την έλευση του Μουρίνιο. Και οι δυο τους είναι γεννημένοι νικητές, ενώ πιθανότατα ο Ρούνεϊ δε θα... ταλαιπωρείται πλέον στη μεσαία γραμμή (όπως έγινε πολλές φορές με τον Φαν Χάαλ) και θα επανέλθει μόνιμα στη γραμμή κρούσης.

Πηγή: Gazetta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα