Μικρό καλάθι προσδοκιών στο Κυπριακό

Εμφανές είναι πλέον το μούδιασμα στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, παρά την προοπτική – και αυτή περιορισμένη – της άτυπης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη στις 26 του μήνα.

Η πλήρης επιβεβαίωση του ΣΙΓΜΑ για την βαθμηδόν προσέγγιση των τουρκικών θέσεων από την κα.Λουτ, κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του Γ.Γ, ρίχνει βαριά σκιά στην προσπάθεια για κατάληξη σε όρους αναφοράς.

Καθώς το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου που μεθόδευσε

ο Έιντε και επικαλείται η Αμερικανίδα δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τις Ε/κ απαιτήσεις.

Διπλωματικές πηγές

• Δεν κάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη άμεσης κατάργησης των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων
• Δεν υιοθετεί την ανάγκη για έναν ισχυρό μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης που να αποκλείει τις νυν εγγυήτριες δυνάμεις.
• Δεν κάνει ονομαστική αναφορά στην ανάγκη επιστροφής της Μόρφου στο εδαφικό
• Αναφέρεται ονομαστικά στην εκ περιτροπής Προεδρίας, ενώ μετά τις διευκρινήσεις το ζήτημα αυτό ενέπιπτε στην σφαίρα της μελέτης στο συνολικότερο πλαίσιο της αποτελεσματικής συμμετοχής.

Μόνη πραγματική προοπτική η υπό διαμόρφωση απόφαση Ελλάδας – Τουρκίας για προπαρασκευαστικές συναντήσεις επί των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων.

Τις οποίες όμως η Τουρκία δεν συζητεί τώρα, σιγοντάροντας την Τ/κ πλευρά στην a priori προώθηση και συμφωνία στην κατά το δοκούν ερμηνεία της πολιτικής ισότητας.

«Ουδείς πρέπει να αναμένει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναινέσει σε τέτοιες απαράδεκτες αξιώσεις. Αντίθετα, θα επιχειρήσει μέσα και από την εισήγηση του για αποκέντρωση να πείσει για το ορθό της θέσης του και να επαναφέρει τον Τ/κ ηγέτη στην σύγκλιση που υπήρχε πριν από την διάσκεψη της Γενεύης.»

Στο μεταξύ, το αρνητικό κλίμα ενδέχεται να αλλάξει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οπόταν αναμένονται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι επίσημες ανακοινώσεις της Exxon Mobil για τις γεωτρήσεις σε Γλαύκο και Δελφύνη.

Όπως από την 31η Ιανουαρίου μετέδωσε το Σίγμα, ο Γλαύκος κρύβει στα έγκατα του κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο, όπως προσθέτως πληροφορούμαστε, όσο η γεώτρηση βαίνει προς ολοκλήρωση, άλλο τόσο φαντάζει ιδιαίτερα σημαντικό και πάνω από όλα εμπορεύσιμο.

Εξέλιξη που μετά την επίσημη επιβεβαίωση θα διαφοροποιήσει έστω κατ’ ελάχιστον το ισοζύγιο των συζητήσεων και θα επαναφέρει το κίνητρο του φυσικού αερίου στο προσκήνιο των πολιτικών συζητήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα