Μέτρα στα κατεχόμενα λόγω «καταποντισμού» τουρκικής λίρας

Το πακέτο μέτρων της «κυβέρνησης» για αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, η δολοφονία του ζευγαριού στον Στρόβολο, η απόφαση δικαστηρίου σε υπόθεση βιασμού και η έναρξη των εορτασμών για την Ημέρας της Εθνικής Κυριαρχίας και του Παιδιού που εορτάζεται στην Τουρκία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν είμαι ασφαλής στην ΤΔΒΚ», προβάλλει

δηλώσεις του σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης σε «δικαστήριο» για την παράνομη, όπως ισχυρίζεται, απέλασή του από τα κατεχόμενα. Ο Σανσάλ σημείωσε ότι η εκδίκαση θα είναι χρονοβόρα, εκφράζοντας τις φοβίες του σχετικά με την ασφάλειά του στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι η «κυβέρνηση» αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες πακέτο μέτρων για στήριξη της οικονομίας. Αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στην Τουρκία θα επηρεάσει την ημερομηνία της διεξαγωγής των «τοπικών εκλογών» στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μέτρα της κυβέρνησης για το συνάλλαγμα», προβάλλει την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οικονομία λόγω της μείωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Το πακέτο περιλαμβάνει δέκα μέτρα. Αλλού γράφει ότι εν όψει της 23ης Απριλίου, Ημέρας της Εθνικής Κυριαρχίας και του Παιδιού που εορτάζεται στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, ομάδα μαθητών επισκέφτηκε τη «βουλή» και την αίθουσα συνεδριάσεων του «υπουργικού συμβουλίου». Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις του «υπουργού» τουρισμού Φικρί Ατάογλου σχετικά με τον τουρισμό και τις εργασίες για την προώθηση του τουριστικού πακέτου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Αδιέξοδο στη συμμαχία για την `Κερύνεια`», γράφει ότι τα τέσσερα κόμματα της «κυβέρνησης» συνεχίζουν τις εργασίες τους εν όψει των «τοπικών εκλογών», υπάρχουν συμφωνίες για συνεργασία σε δέκα «δήμους», ενώ οι συζητήσεις για την «υποψηφιότητα» για την κατεχόμενη Κερύνεια οδήγησαν μέχρι στιγμής σε αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες η έναρξη των εορτασμών για την 23η Απριλίου, Ημέρας της Εθνικής Κυριαρχίας και του Παιδιού που εορτάζεται στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, με εκδήλωση στο προαύλιο της «βουλής». Προβάλλει, ακόμα, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κούβα και γράφει ότι έχει τελειώσει η εποχή Κάστρο στην Κούβα με την εκλογή του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης λόγω συναλλάγματος», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», η οποία διήρκεσε 6,5 ώρες, αποφασίστηκε πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας. Γράφει, ακόμα, ότι άρχισαν οι εργασίες για τον νέο δρόμο Κερύνειας- Κυθρέας, αλλά ακόμα δεν αποφασίστηκε αν θα γίνει τούνελ ή όχι, αφού αν γίνει τούνελ τότε η απόσταση του δρόμου θα μειωθεί κατά 4 χιλιόμετρα. Προβάλλει, ακόμα, την απόφαση «δικαστηρίου» σχετικά με υπόθεση βιασμού, όπου ο ύποπτος καταδικάστηκε σε 9 χρόνια ποινής φυλάκισης.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Πακέτο μέτρων», προβάλλει το πακέτο μέτρων που αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» κατά τη χθεσινή του συνεδρία σχετικά με τη στήριξη της οικονομίας του ψευδοκράτους. Προβάλλει, ακόμα, τη δολοφονία του ζεύγους στη Λευκωσία. Αλλού αναφέρεται στο εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε με κύριο θέμα τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, όπου αναφέρθηκε από τους ομιλητές ότι η πορνεία δεν ελέγχεται, ενώ πολλές είναι οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία και δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα