Μεταναστευτικό: Μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου, αλλά αυξήθηκαν οι ροές από Συρία

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που προκύπτουν για την πορεία του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο. Η «Σ» εξασφάλισε στοιχεία που αφορούν το εννιάμηνο του 2023 και μέσα από την ανάλυσή τους καταγράφεται μείωση στις νέες αιτήσεις ασύλου, αύξηση στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, αλλά ταυτόχρονα και αύξηση στις ροές Σύρων. Επιπλέον η Συρία είναι η πρώτη χώρα σε προέλευση αιτητών ασύλου με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες.

Όμως η πρόοδος των τελευταίων μηνών σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει

ότι έλυσε το ζήτημα, καθώς χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη. Οι πληροφορίες που έφτασαν στις Αρχές για καράβια μεταναστών, τα οποία αναμένεται να προσαράξουν τις επόμενες μέρες στις ακτές της Κύπρου, τις έθεσαν εκ νέου σε επιφυλακή.

Οι πληροφορίες για ένα νέο «μεταναστευτικό κύμα», προερχόμενο από τον Λίβανο, θορύβησαν το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς και την πρόοδο που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε 26 μέρες έφτασαν στην Κύπρο περίπου 750 μετανάστες.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα