Μετάλλιο Εξαιρετικής Προσφοράς στον 90χρονο Κώστα Κολακκίδη

Τέτοια τελετή δεν έχει ξαναγίνει. Επίδοση τιμητικού μεταλλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και προεδρικού διπλώματος τιμής σε πολίτη, για όσα προσέφερε ανιδιοτελώς στην ένοπλη άμυνα της Κύπρου, σε τελετή οργανωμένη εντός φυλακίου στην πρώτη γραμμή απέναντι στον Αττίλα.

ΧΩΡΟΣ: Το Φυλάκιο 306, του 3ου Λόχου, του 213 Τάγματος Πεζικού, της 4ης Ταξιαρχίας της Λευκωσίας, στο Καϊμακλί, σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020.

ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ: Ο 90χρονος Κώστας Κολακκίδης από το Καϊμακλί, παλαιός δραστήριος επιχειρηματίας, από τους «έχοντες»

της εποχής του, οι οποίοι αθόρυβα, σεμνά και αποτελεσματικά, προσέφεραν από τα «εχούμενά» τους και με την προσωπική τους άοκνη δράση, πολύτιμη υλική βοήθεια στην συγκροτηθείσα το 1964 απέναντι στην ένοπλη Τουρκανταρσία, Εθνική Φρουρά και στην ελλα-δική μας Μεραρχία του 1964 - 1967.

ΕΡΓΟ: Προσέφερε τις εγκαταστάσεις εκείνες, στο Μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου, μεταξύ Κουτσοβέντη και Βουφαβέντο στον Πενταδάκτυλο, όπου το 1964 δημιουργήθηκε το στρατόπεδο της Β΄ Μοίρας Καταδρομών η οποία ήρθε εξ Ελλάδος με την Μεραρχία που είχε στείλει για την υπεράσπιση της Κύπρου η τότε κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και την οποία απέσυρε ντροπιαστικά το 1967 η δικτατορική Χούντα των συνταγματαρχών Παπαδόπουλου - Παττακού - Μακαρέζου. Το στρατόπεδο όπου μετά έδρευε η 32 Μοίρα Καταδρομών Κύπρου, μέχρι τον Αττίλα 1974.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΑΚΚΙΔΗΣ τιμήθηκε το 1965 με παράσημο και από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στο οποίο ανήκει το Μοναστήρι Αγίου Χρυσοστόμου, για τα έργα συντήρησης της Μονής όπου, εκτός από την Β΄ Μ.Κ. και ύστερα την 32 Μ.Κ. διέμενε μέχρι τον Ιούλιο του 1974 και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ της συζύγου του Κώστα Κολακκίδη, Αθηνούλας, η οποία απεβίωσε τον παρελθόντα Ιούνιο στα 88 της, Χαράλαμπος Πηλακούτας, ιδρυτής του και νυν κραταιού Ομίλου Πηλακούτα, υπήρξε επίτροπος της Μονής Αγίου Χρυσοστόμου και ήταν ο «πρωταίτιος» της σύνδεσης του Κολακκίδη με τον τότε Διοικητή της ελλαδικής Β΄ ΜΚ αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Κοντογιάννη και τον Υποδιοικητή ταγματάρχη Δημήτριο Ράφτη.

ΤΟ 1965 στη Μονή Αγίου Χρυσοστόμου, βαφτίστηκε και ο γιός του, Ιωάννης Κολακκίδης, με ανάδοχο τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και μετέπειτα (από το 1977 - 1988) Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

Ο Ιωάννης Κολακκίδης παραμένει και σήμερα, εθελοντικά στην ένοπλη υπηρεσία της ΕΦ, ως λοχαγός στο 41 Τάγμα Εθνοφυλακής της Λευκωσίας. Στη σημερινή τελετή ήταν παρών και ο καλαδελφός του, πρώην Υπ.Εξ. Μάρκος Κυπριανού.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ στο Φυλάκιο 306 της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας της ΕΦ στο Καϊμακλί, μίλησαν κατά σειράν:

(α) Ο Διοικητής της 4ης Ταξιαρχίας της ΕΦ ταξίαρχος Ανδρέας Σεργίδης.

(β) Ο Έξαρχος στην Κύπρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος.

(γ) Ο Φρούραρχος Λευκωσίας και Διοικητής της Εθνοφυλακής της πρωτεύουσας συνταγματάρχης Σπύρος Λαζαρίδης.

(δ) Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ο οποίος, απόντος (εκτάκτως) του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, επέδωσε στον τιμώμενο το προεδρικό μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς.

Όρθιος, με την μάσκα προστασίας από τον Κορωνοϊό, φορώντας το μετάλλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο 90χρονος Κώστας Κολακκίδης, στο Φυλάκιο 306 που βρίσκεται σε γη ιδιοκτησίας του Αγίου Χρυσοστόμου και βλέποντας σε οκτώ χιλιόμετρα, απέναντι, το σκλαβωμένο από τους Τούρκους κατακτητές μοναστήρι, θυμήθηκε και αφηγήθηκε με λεπτομέρειες τα περιστατικά εκείνης της εποχής. Εκ μέρους της οικογένειας αντιφώνησε ο γιός του, ο εθνοφύλακας λοχαγός Ιωάννης Κολακκίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα