Βουτιά στις προσδοκίες των Γερμανών για την οικονομία μετά το 2ο lockdown

Μείωση, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, παρουσίασαν το Νοέμβριο οι προσδοκίες των Γερμανών επενδυτών για τη γερμανική οικονομία, καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και το μερικό lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας αύξησε την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών μειώθηκε στις 39,0 μονάδες από 56,1 μονάδες

τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη μείωση από τις 41,7 μονάδες που αναμενόταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters.

"Οι οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο του δεύτερου κύματος της COVID-19 και τι αυτό θα συνεπάγεται", δήλωσε ο Πρόεδρος του ZEW Achim Wambach, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία έδειξαν οικονομική επιβράδυνση το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

"Υπάρχει επίσης η επιπλέον ανησυχία ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει σε ύφεση", πρόσθεσε ο κ.  Wambach.

Ένα ξεχωριστό εργαλείο μέτρησης των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε το Νοέμβριο στις -64,3 μονάδες από -59,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν πτώση στις 65,0 μονάδες.

Η έρευνα του ZEW έδειξε ότι ούτε οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ούτε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομικές προσδοκίες για τη Γερμανία, δήλωσε ο κ. Wambach.

Η Γερμανία μπήκε σε μερικό lockdown στις 2 Νοεμβρίου, κλείνοντας μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους και γυμναστήρια. Όμως τα καταστήματα και τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά υπό τον όρο ότι μπορούν να εγγυηθούν την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Το lockdown Νοεμβρίου είναι λιγότερο αυστηρό από τα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την περασμένη Άνοιξη, το οποίο βύθισε τη γερμανική οικονομία στη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της.

Τα στοιχεία από διάφορες γερμανικές πόλεις δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και η βιομηχανική δραστηριότητα είναι πιθανό να επιβραδυνθούν το τέταρτο τρίμηνο, αλλά δεν θα καταρρεύσουν όπως συνέβη το δεύτερο τρίμηνο.

Πηγή που εμπλέκεται με το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής Κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι το συμβούλιο αναμένει τώρα ότι η οικονομική παραγωγή θα μειωθεί κατά 5,1% φέτος. Τον Ιούνιο είχε προβλέψει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 6,5%.

Για το 2021 το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 3,7% από την προηγούμενη εκτίμησή του για ανάπτυξη 4,9%, ανέφερε η ίδια πηγή. Το συμβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την έκθεσή του την Τετάρτη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα