Μετά το lockdown, ας κάνουμε sign in

Εκπροσωπώντας το Δήμο Λεμεσού, επισκέφθηκα, πριν από μερικά χρόνια το Ισραήλ, και συγκεκριμένα την πόλη της Χάιφα. Στη Χάιφα βρίσκεται το δημόσιο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο "Technion" το οποίο ιδρύθηκε το έτος 1912 και βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση της πανεπιστημιακής κατάταξης στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, και στα πρώτα 100 πανεπιστήμια παγκοσμίως. Το "Technion" διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στη σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας του Ισραήλ, περιλαμβανομένου και του τεχνολογικού συμπλέγματος της χώρας που βρίσκεται το Silicon Wadi. Εκείνο που μου έκανε

τρομερή εντύπωση και φύτεψε στο μυαλό μου το όραμα για εφαρμογή του και στην χώρα μας, και δη στη γενέτειρα πόλη μου τη Λεμεσό, ήταν η διασύνδεση του πανεπιστημιακού αυτού ιδρύματος με την πόλη της Χάιφα στα πλαίσια μιας ευρύτερης προσπάθειας μετασχηματισμού της σε "έξυπνη πόλη", αλλά και σε τεχνολογικό κέντρο. Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που θα προσέφερε κάτι παρόμοιο στη Λεμεσό είναι τεράστιες.


Πρωτίστως, θα έβαζε την πόλη, αλλά και τη χώρα, εν γένει, στο χάρτη, των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών. Η σφυρηλάτηση και η εμβάθυνση μιας πιο στενής σχέσης της πόλης με το ΤΕΠΑΚ και ένας μακροχρόνιος εμπνευσμένος σχεδιασμός θα μπορούσαν να καταστήσουν την Λεμεσό ένα τεχνολογικά  προηγμένο κέντρο, με δικτυακές υποδομές που θα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες σε άτομα και επιχειρήσεις σε τομείς όπως η ενημέρωση, η πρόσβαση στην πληροφορία, η ψηφιοποίηση, κ.α.

Μια τέτοιου είδους ανάπτυξη θα επενεργούσε θετικά και προς μια επιπλέον κατεύθυνση. Θα προσέλκυε επενδύσεις, όχι ευκαιριακού χαρακτήρα και αμφιβόλου νομιμότητας, αλλά ποιοτικές και αυθεντικά στρατηγικές. Η δραστηριοποίηση τέτοιων εταιρειών στο νησί μας, δεν θα ήταν επωφελής μόνο για το κράτος, που λογικά κι αναμενόμενα θα αύξανε τα έσοδά του, αλλά θα έδινε και ώθηση  στην οικονομία, αφού θα απορροφούνταν σημαντικό ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού από παραδοσιακούς τομείς οικονομίας οι οποίοι παρουσιάζουν κορεσμό ενώ, ταυτόχρονα, θα  ενεργοποιούνταν και ένα άλλο ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς νεοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα και θα διανοίγονταν προοπτικές και ευκαιρίες για το μέλλον των νέων ανθρώπων. 

Πέραν όμως της οικονομικής πτυχής (δεν πρέπει άλλωστε κάθε μας απόφαση να εδράζεται ή να εξαρτάται μόνο από αυτό), ο τεχνολογικός μετασχηματισμός των πόλεων μας θα είχε θετικό αντίκτυπο και στο επίπεδο ζωής των συμπολιτών μας. Κατ΄ αρχάς, και αντίθετα με την εσφαλμένη εντύπωση πολλών, θα δημιουργούνταν ευεργετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η σύνδεση των συστημάτων διαχείρισης πόλεων (ρεύμα, νερό, κυκλοφορία κ.α) με την τεχνολογία θα μείωνε την ενέργεια που σπαταλείται, τις εκπομπές ρύπων αλλά και τα απόβλητα. Ταυτόχρονα θα περιοριζόταν η ταλαιπωρία  εντός των αστικών κέντρων με την εφαρμογή έξυπνων φώτων που βελτιώνουν τη ροή οχημάτων ενώ, ακόμα και οι μεταφορές θα γίνονταν πιο ασφαλείς. 

Τέλος, θα μπορούσε η τεχνολογία να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό όπλο αποτροπής ή και καταπολέμησης της διαφθοράς. Με δεδομένο ότι οι έξυπνες πόλεις είναι πλήρως συνδεδεμένες,  δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν, σε πραγματικό χρόνο, πώς οι κυβερνητικές αποφάσεις τους επηρεάζουν. Θα διευκολυνόταν, με άλλα λόγια, η προσβασιμότητα των πολιτών σε έγγραφα και πληροφορίες που τους αφορούν και θα καθίστατο πιο συμμετοχική η διακυβέρνηση του τόπου, πιο άμεση και αποτελεσματική η λογοδοσία των δημοσίων λειτουργών, και πιο εφικτή η καταπολέμηση της αδιαφάνειας.  

Αν κάτι θετικό έχει αφήσει η πανδημία που ταλανίζει τον τόπο μας, είναι ότι ξεγύμνωσε τις ελλείψεις, αδυναμίες και τον εγκληματικό ερασιτεχνισμό μας σε πολλούς τομείς. Συγχρόνως, όμως, έχει φωτίσει το δρόμο στον οποίο οφείλουμε να πορευθούμε στο μέλλον, αν θέλουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να δώσουμε προοπτική για έξοδο από την κρίση. Κι αυτός είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών οικονομίας, μια από τις οποίες είναι και η τεχνολογία. Αυτό που χρειάζεται είναι όραμα και ορθός σχεδιασμός. Ας ελπίσουμε πως, όταν το lockdown, επιτέλους θα έχει τελειώσει, θα μπορούμε να κάνουμε sign in στην τεχνολογική εποχή.

Του Νεόφυτου Χαραλαμπίδη

Υποψήφιου Βουλευτή Επαρχίας Λεμεσού (ΔΗ.ΚΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα