Μεσόγειος: Διασώθηκαν 200 μετανάστες μέσα σε 48 ώρες

Το Mare Jonio, ένα πλοίο ναυλωμένο από την ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, ανακοίνωσε πως διέσωσε σήμερα το πρωί περίπου 100 μετανάστες, ενώ περίπου εκατό άλλοι περισυνελέγησαν την Δευτέρα από γερμανική MKO.

Στους διασωθέντες από το Mare Jonio περιλαμβάνονται 26 γυναίκες και τουλάχιστον 28 ανήλικοι, μεταξύ των οποίων 22 παιδιά κάτω των 10 ετών, διευκρινίζει στον λογαριασμό της στο Twitter η ιταλική συλλογικότητα, που δηλώνει ότι «περιμένει οδηγίες από το ιταλικό

κέντρο ναυτικού συντονισμού».

Η οργάνωση διευκρινίζει πως εντόπισε χάρη σε ραντάρ το υπερφορτωμένο φουσκωτό σκάφος των μεταναστών.

Το Mare Jonio είχε τεθεί υπό κατάσχεση τον Μάιο βάσει της αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας του απερχόμενου ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα, όμως το μέτρο ήρθη τον Αύγουστο.

Χθες, Τρίτη, ο Σαλβίνι απαγόρευσε την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα του υπό γερμανική σημαία πλοίου «Eleonore», το οποίο μεταφέρει περίπου 100 μετανάστες.

Η γερμανική μκο Mission Lifeline είχε ανακοινώσει την Δευτέρα πως διέσωσε στην Μεσόγειο αυτούς τους μετανάστες οι οποίοι είχαν εντοπιστεί πάνω σε μια λέμβο.

Το Lifeline, πλοίο υπό ολλανδική σημαία της ίδιας γερμανικής ΜΚΟ, είχε τεθεί υπό κατάσχεση τον περασμένο Ιούνιο στην Μάλτα όπου είχε ελλιμενιστεί μεταφέροντας περισσότερους από 230 μετανάστες.

Ο καπετάνιος αυτού του πλοίου, ο Κλάους-Πέτερ Ράις, είχε κατηγορηθεί από τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας ότι παραβίασε τους κανόνες αρνούμενος κυρίως να συμμορφωθεί προς τις διαταγές της λιβυκής ακτοφυλακής. Καταδικάσθηκε σε μεγάλο πρόστιμο για παρατυπίες που αφορούσαν την καταχώρηση του πλοίου, όμως άσκησε έφεση στην απόφαση. Είναι πλέον καπετάνιος του Eleonore.

Η Ιταλία και η Μάλτα αρνούνται συστηματικά την αποβίβαση όσων επιβαίνουν σε πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες εκτός των χωρικών υδάτων τους, αν δεν υπάρχει προηγουμένως συμφωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την κατανομή αυτών των μεταναστών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα