Μέρκελ-Μακρόν: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο συμφώνησαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο

Φορ ντε Μπρεγκανσόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Je me réjouis du niveau d’engagement commun exceptionnel entre nos pays, tant sur le plan bilatéral, que sur le plan européen et international. Ensemble, nous sommes plus forts. https://t.co/zmOzK72dCi

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 20, 2020

Για Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν, στις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Μινσκ, αψηφώντας την εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στην αστυνομία να αδειάσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται επί μιάμιση εβδομάδα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, "συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία".

Έτοιμοι να παράσχουν ιατρική βοήθεια στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης δηλώνουν Μέρκελ και Μακρόν

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν την Πέμπτη ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξάντερ Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τις συνομιλίες που είχαν στη θερινή προεδρική κατοικία του Μακρόν, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βαθιά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στον Ναβάλνι, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να δει τα αποτελέσματα της έρευνας για το τι προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να του παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί, ακόμη και να του δώσει άσυλο.

Λίγο νωρίτερα, η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Cinema for Peace, η οποία στηρίζει τους Ρώσους αντιφρονούντες, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μεταφερθεί ο Ναβάλνι σε γερμανικό νοσοκομείο, από τη Σιβηρία όπου νοσηλεύεται και για τον λόγο αυτό θέτει στη διάθεσή του ένα ιατρικό αεροσκάφος. Η Cinema for Peace είχε οργανώσει μια παρόμοια επιχείρηση το 2018 για ένα μέλος του γυναικείου ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Keywords
Τυχαία Θέματα