Μενδώνη: Ακρωτηριασμένος ο Παρθενώνας, το ίδιο το μνημείο ζητά επανένωση

Για την αλλαγή στάσης των Times του Λονδίνου που τάσσονται για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη

Όπως ανέφερε, δεν είναι τυχαία η συγκυρία στην οποία οι Times αλλάζουν στάση, καθώς είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, στα θέματα που αφορούν στην ηθική των μνημείων, υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία. 

Αυτό, πρόσθεσε, το γνωρίζει πολύ καλά ο Αρθρογράφος των Times, «όπως επίσης και την απόφαση της αρμόδιας διακυβερνητικής επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθώς στις χώρες προέλευσής τους, όταν για πρώτη φορά η επιτροπή αυτή έλαβε απόφαση ότι το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα αφορά τα δύο κράτη και όχι τα δύο μουσεία και ότι επί της ουσίας το Ελληνικό αίτημα είναι νόμιμο και ηθικό». 

Κληθείσα να σχολιάσει εάν η στάση αυτή της εφημερίδας μπορεί να επηρεάσει τη Βρετανική Κυβέρνηση, απάντησε πως όλα συνεκτιμούνται. 

Διαβάστε επίσης: Αρθρογράφος Times: Τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν

«Δεν είναι μόνο οι Times, είναι και η Βρετανική κοινή γνώμη που τα τελευταία χρόνια αλλάζει άποψη και τίθεται ευθέως υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα», πρόσθεσε. 

Σημείωσε πως «η Ελλάδα ζητά και απαιτεί την επανένωση των γλυπτών, διότι το ζητά το ίδιο το μνημείο. Δεν έχουμε απλώς ιστάμενα γλυπτά τα οποία κάποια στιγμή αφαιρέθηκαν, έχουμε τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του μνημείου, ένα μέρος, ένα μέλος του ίδιου του μνημείου αποσπάστηκε και αφαιρέθηκε βίαια από τον Έλγιν. Είναι μια ειδική περίπτωση ο Παρθενώνας. Είναι το ίδιο το μνημείο ακρωτηριασμένο και το ίδιο ζητά την επανένωση των αρχιτεκτονικών του μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση, τόνισε, κινείται ώστε να κρατά το θέμα σταθερά στην επικαιρότητα και να πιέζει τη Βρετανική πλευρά.  «Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό», πρόσθεσε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μενδώνη, Ακρωτηριασμένος, Παρθενώνας,mendoni, akrotiriasmenos, parthenonas