Μειώθηκε στο 3,8% τον Μάιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Σημαντική μείωση στο 3,8% παρουσίασε τον Μάιο ο δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, επιστρέφοντας σε πτωτική τάση μετά από το άλμα που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που μετρά τον πληθωρισμό και τον οποίο προτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

για να παρακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού, υποχώρησε στο 3,8%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο, μια σημαντική πτώση από το 4,3% που κατέγραψε έναν μήνα νωρίτερα, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος της επιβράδυνσης του πληθωρισμού οφείλεται στην απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, των τιμών των τροφίμων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διακόπτει την επιθετική εκστρατεία των 10 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προκειμένου να δώσει στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, ο δείκτης PCE, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε ελάχιστα, στο 4,6%, σε ετήσια βάση, από 4,7% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που δείχνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλά πολλούς τομείς της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε υψηλός, ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών αυξήθηκε κατά πολύ μικρότερο ποσοστό.

Σε μηνιαία βάση, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, ελαφρώς πάνω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Briefing.com.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα