Μείωση 5% στις εταιρικές καταθέσεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνακόλουθη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εξανέμισε το 5% των εταιρικών καταθέσεων σε δύο εβδομάδες, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της δοκιμαζόμενης χώρας.


Σε γραπτό σχόλιο στο πρακτορείο Reuters, η ουκρανική ΚΤ ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα συνολικά 40 δισεκατομμύρια γρίβνες ($1,35 δις) έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες

για καταβολή μισθών και φόρων και ότι τα αποθέματά τους δεν έχουν αποκατασταθεί.

«Ταυτόχρονα, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, η ροή χρημάτων στους (εταιρικούς) λογαριασμούς έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η ουκρανική ΚΤ δηλώνει θα συνεχίσει την στήριξη των τραπεζών με την αναχρηματοδότηση δανείων προκειμένου να αποτρέψει την χρεοκοπία τους.

«Μέχρι τώρα, οι τράπεζες έχουν επαρκή αποθέματα στοιχείων ενεργητικού υψηλής ρευστοποίησης για να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και έτσι η μείωση των καταθέσεων των νομικών οντοτήτων δεν θα οδηγήσει στην παραβίαση της σταθερότητάς τους», πρόσθεσε.

Αντίθετα, κατά την ίδια περίοδο το ύψος των προσωπικών καταθέσεων σε εγχώριο νόμισμα έχει αυξηθεί κατά 50 δις γρίβνες, αφού ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε τράπεζες σε κάποιες περιοχές που βρίσκονται στην ζώνη των συγκρούσεων και δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναλήψεις χρημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μείωση 5, Ουκρανία,meiosi 5, oukrania