Μειώνεται παγκοσμίως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων - 5 τρόποι προστασίας

Προβληματισμό προκαλούν οι έρευνες που δείχνουν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται παγκοσμίως και ότι ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα.

Ενώ οι περισσότερες ανδρικές αιτίες υπογονιμότητας δεν μπορούν να προβλεφθούν, είναι σημαντικό το σπέρμα να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο υγιές. Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνδρες για να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους.

1. Προσπαθήστε να είστε στο εύρος υγιούς βάρους

Η παχυσαρκία

προκαλεί ορμονικές αλλαγές που έχουν αρνηθεί στο σπέρμα , συμπεριλαμβανομένου του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων, της ικανότητας του σπέρματος να κινείται, του αριθμού των ζωντανών σπερματοζωαρίων και των αριθμών των σπερματοζωαρίων με φυσιολογικό σχήμα.

Αυτά μειώνουν την πιθανότητα αυθόρμητης και εξωσωματικής σύλληψης .

Τα καλά νέα είναι ότι τα προβλήματα στη γονιμότητα που προκαλούνται από το υπερβολικό βάρος στους άνδρες είναι αναστρέψιμα . Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους και στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και θαλασσινά και χαμηλή σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, γλυκά και ζαχαρούχα ποτά συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος .

2. Αποφύγετε τα «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά

Η ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών σχετίζεται με τη χειρότερη αναπαραγωγική υγεία. Τα ψυχοδραστικά φάρμακα όπως η κοκαΐνη, οι βενζοδιαζεπίνες, η ηρωίνη, η μεθαμφεταμίνη, η οξυκωδόνη επηρεάζουν αρνητικά τις αναπαραγωγικές λειτουργίες των ανδρών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής ορμής, της τεστοστερόνης, της παραγωγής σπέρματος και της ποιότητας του σπέρματος.

Ενώ η έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και της ποιότητας του σπέρματος είναι ασαφής, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η συχνή χρήση μαριχουάνας μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο των όρχεων .

3. Μείνετε μακριά από αναβολικά στεροειδή

Μερικοί άνδρες λαμβάνουν αναβολικά στεροειδή για να βελτιώσουν τη φυσική τους απόδοση και την εμφάνισή τους. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 16 άνδρες (6,4%) παίρνουν αναβολικά στεροειδή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι αρσιβαρίστες  ηλικίας 20-39 ετών, αθλητές πολεμικών τενχών και προσωπικό ασφαλείας είναι από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες  ανδρών που λαμβάνουν αναβολικά  στεροειδή .

Τα αναβολικά στεροειδή συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυών και στην απώλεια λίπους, αλλά επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική λειτουργία, μεταξύ άλλων με τη μείωση του μεγέθους των ορχέων , τη μείωση ή τη διακοπή της παραγωγής σπέρματος και την πρόκληση ανικανότητας και στειρότητας .

Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να παράγουν ξανά σπέρμα εντός ενός έτους από τη διακοπή των αναβολικών στεροειδών. Όμως, μια πρόσφατη μελέτη ανδρών που έγιναν υπογόνιμοι ως αποτέλεσμα των αναβολικών στερειδών διαπίστωσε ότι για κάποιους υπάρχει μακροπρόθεσμη βλάβη στην παραγωγή σπέρματος.

Σε αυτή τη μελέτη ανδρών που είχαν σταματήσει να χρησιμοποιεί αναβολικά και είχαν μια εξάμηνη ορμονική θεραπεία για τη βελτίωση της παραγωγής σπέρματος, περισσότεροι από τους μισούς εξακολουθούσαν να μην παράγουν καθόλου σπέρματα ή λίγα σπέρματα μετά από έξι μήνες.

4. Κόψτε το κάπνισμα και το άτμισμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι τρομερό για τη γενική μας υγεία, αλλά τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι επίσης κακό για την ανδρική γονιμότητα και τα αναπαραγωγικά αποτελέσματα .

Την τελευταία δεκαετία, το άτμισμα έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές, ειδικά μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Περισσότερες από 500 μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων και 8.000 γεύσεις έχουν διατεθεί στο εμπόριο . Υπάρχουν τώρα αυξανόμενα στοιχεία από μελέτες σε ζώα ότι το άτμισμα μπορεί να βλάψει την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών και οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται το άτμισμα όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

5. Μειώστε την έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες

Στη καθημερινή μας ζωή είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλές διαφορετικές περιβαλλοντικές χημικές ουσίες – μέσω των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, των τροφίμων που τρώμε και του αέρα που αναπνέουμε. Οι λεγόμενες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του σπέρματος και να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, επειδή μπορούν να μπλοκάρουν τις ανδρικές ορμόνες του φύλου.

Είναι αδύνατο να αποφύγουμε εντελώς αυτές τις χημικές ουσίες, γιατί βρίσκονται παντού γύρω μας. Αλλά μπορείτε να κάνετε μερικά απλά βήματα για να μειώσετε την έκθεσή σας, όπως:

πλύσιμο φρούτων και λαχανικώντρώγοντας λιγότερα επεξεργασμένα, κονσερβοποιημένα ή προσυσκευασμένα τρόφιμαπίνοντας από γυάλινα ή σκληρά πλαστικά μπουκάλια, αντί από μαλακά πλαστικά μπουκάλιαζέσταμα φαγητού σε πορσελάνινο ή γυάλινο μπολ καλυμμένο με χαρτί κουζίνας ή πιάτο αντί να χρησιμοποιεί πλαστικά δοχεία σε πακέτο ή αυτά που καλύπτονται με μεμβράνη.

To άρθρο δημοσίεύτηκε στο The Conversation

Keywords
Τυχαία Θέματα