Μέι: Δύσκολες στιγμές στις διαπραγματεύσεις για Brexit

Η διαδικασία του Brexit θα απαιτήσει «κάποιο πάρε-δώσε» με την ΕΕ, δήλωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, λίγο πριν από την πρώτη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία ολοκληρώθηκε και το ταξίδι της στις Βρυξέλλες για το πρώτο της Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Μέι παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν «δύσκολες στιγμές» στις διαπραγματεύσεις, αλλά δήλωσε βέβαιη πως με «εποικοδομητικό πνεύμα» θα μπορέσει να υπάρξει μία

«ομαλή αποχώρηση» της Βρετανίας από την ΕΕ.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι αληθεύουν οι πληροφορίες στο βρετανικό Τύπο για στιγμές έντασης στις επαφές της με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την ανάγκη να μην αποκλείεται η Βρετανία από αποφάσεις που αφορούν και τους 28, όσο η χώρα παραμένει μέλος της ΕΕ. «Δεν έκανα πίσω στο να είμαι ευθεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών», δήλωσε η Πρωθυπουργός.

Η Τερέζα Μέι είπε ότι επανέλαβε πως η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη και ότι θέλει στενή συνεργασία με τους εταίρους στο μέλλον, με δέσμευση σε μία «ελεύθερη εμπορική σχέση».

Κατά την παρέμβασή της στο τέλος του επίσημου δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη νύχτα της Πέμπτης, με την οποία η κα Μέι ανέπτυξε τη θέση της κυβέρνησής της για το Brexit, η υποδοχή ήταν ψυχρή. Όπως χαρακτηριστικά έγινε γνωστό, η κα Μέι δεν έλαβε απάντηση από τους υπόλοιπους ηγέτες, οι οποίοι τηρούν την επίσημη θέση της ΕΕ πως μέχρι να ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία εξόδου από το Λονδίνο, δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς πώς πήγε η ομιλία της κας Μέι στο δείπνο, ο κ. Γιούνκερ σήκωσε τους ώμους κάνοντας έναν χαρακτηριστικό ήχο που ερμηνεύθηκε ως έλλειψη ενδιαφέροντος από τους συνδαιτυμόνες. Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ επανέλαβε πως η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με σκληρές διαπραγματεύσεις εφόσον θέλει ένα σκληρό Brexit, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην κάνουν παραχωρήσει στις συνομιλίες με τη Βρετανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα