Μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ προβλέπουν οι Σοφοί της γερμανικής οικονομίας

Η εφημερίδα Die Zeit με τίτλο «Οικονομολόγοι διορθώνουν προς τα κάτω την πρόγνωση για την οικονομία», σημειώνει πως ιδιαίτερο είναι το πλήγμα στο εξωτερικό εμπόριο λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό θα φρενάρει την οικονομική ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων»

H Ουάσινγκτον χαλαρώνει την απαγόρευση των πτήσεων προς τις κινεζικές εταιρίες


Όπως αναφέρεται, οι ‘σοφοί της οικονομίας’ αναθεώρησαν την πρόβλεψη για τη γερμανική οικονομία για το μήνα Μάρτιο.

«Το lockdown

διήρκεσε περισσότερο και το εξωτερικό εμπόριο δέχθηκε μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι αναμενόταν. Ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ΗΠΑ», δήλωσε o Λαρς Φλεντ,  επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της μακρο-οικονομικής Ανάπτυξης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί 6-7% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Συγκριτικά, κατά την οικονομική κρίση, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,7% το 2009.

Τον Μάρτιο, σύμβουλοι της κυβέρνησης παρουσίασαν τρία σενάρια που προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ από 2,8% στην καλύτερη περίπτωση έως 5,4% στη χειρότερη περίπτωση. Πιο πρόσφατα, αξιολογήσεις διάφορων οικονομολόγων και επιχειρηματικών ενώσεων στη Γερμανία προβλέπουν μείωση 7-10% για φέτος. Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις διεθνών οικονομολόγων.

Η Bundesbank εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 7,1%. Ωστόσο, μετά τη βαθιά ύφεση του 2020, αναμένεται οικονομική ανάκαμψη για τα επόμενα δύο έτη.

Για παράδειγμα, η Bundesbank αναμένει ανάπτυξη 3,2% το 2021 και πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 3,8% το 2022. Οι οικονομολόγοι παίρνουν ως δεδομένο στην πρόβλεψη τους ότι στα μέσα του επόμενου έτους θα είναι διαθέσιμη μια αποτελεσματική φαρμακευτική λύση για την αντιμετώπιση του κοιρωνοϊού.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα και κατάρτισε προγράμματα βοήθειας για να απαλύνει τις συνέπειες της πανδημίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με προσωπικό περιορισμένου ωραρίου. Τέλος, αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση  διαπραγματεύτηκε ένα οικονομικό πακέτο βοήθειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα