Οριστικές αποφάσεις για την επόμενη φάση στήριξης των επιχειρήσεων

Μετά την σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη, όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, να ετοιμάσει τα νέα σχέδια για επόμενη στήριξη των επιχειρήσεων. Δηλαδή, σε αυτή που θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου, που λήγει η τρέχουσα φάση, μέχρι τον Οκτώβριο. 

Η πρόταση θα υποβληθεί

στους κοινωνικούς εταίρους για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων, προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις και πέσουν οι ανακοινώσεις. 

Η στήριξη σήμερα δίνεται σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν απώλεια  κύκλου εργασιών πέραν του 25% Επειδή, όμως,  το συνολικό ποσό που θα δοθεί στην επόμενη φάση θα είναι μειωμένο, δεν αποκλείεται η βάση του 25% να πάει προς το πάνω, πέραν του 30 ή και του 35%. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων. 

Κατά την σύσκεψη υποβλήθηκε και η εισήγηση από τους ξενοδόχους να αλλάξει η "φόρμουλα" ώστε να μην επιδοτείται η ανεργία, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αλλά η απασχόληση, προφανώς για να ενθαρρυνθούν τα ξενοδοχεία να ανοίξουν και όχι να ενθαρρύνεται η παράταση του λουκέτου. Δεν δίνονται προς το παρόν περισσότερες διευκρινίσεις.

 Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά μέχρι την ερχόμενη βδομάδα. 

Προφανώς, υπάρχει και προβληματισμός για το γεγονός ότι από την 1 Ιουνίου που επιτρέπεται η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, είναι ελάχιστες επιχειρήσεις που άνοιξαν.

Μόλις 12 με 14 ξενοδοχεία έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής. 

Στην απόφασή του έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι η λίστα των χωρών με τις οποίες έχουμε αεροπορικές επανασυνδέσεις είναι περιορισμένος, μέχρι στιγμής, και μάλιστα δεν είναι με χώρες που είναι παραδοσιακές τουριστικές αγορές, όπως η Βρετανία και η Ρωσία.  

Ο περιορισμένος αριθμός ανοικτών  ξενοδοχείων, προφανώς, κρατάει στα ίδια επίπεδα τις τιμές, καθώς πολλοί ανέμεναν ότι θα βλέπαμε μία πτώση.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα, αναμένεται να ανοίξουν περισσότερα ξενοδοχεία προς τα τέλη του μήνα, κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερο ανταγωνισμό, αρά πιθανόν να ρίξει και τις τιμές.

Διαβάστε επίσης

Φόρμουλα για επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας- Ποσοστώσεις στα νέα σχέδια

Keywords
Τυχαία Θέματα