Μεγαλείο ψυχής από τους γονείς του 23χρονου Παναγιώτη

Το μεγαλείο ψυχής τους, έδειξαν οι γονείς του αδικοχαμένου Παναγιώτη Ελευθεριάδη.

Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον Μάρτιο του 2015. Όπως αναφέρει σχετική απόφαση Εφετείου, το βράδυ της 30.3.2015 ο 17χρονος τότε οδηγός του αυτοκινήτου που προκάλεσε το τροχαίο, δεν ήταν κάτοχος αδείας οδηγού. Είχε πάρει το αυτοκίνητο του πατέρα του και με συνοδηγό 22χρονο ξάδελφο του οδηγούσε στη Λεωφόρο Καντάρας, με κατεύθυνση από τον κυκλικό κόμβο «Bata» προς την οδό Πουλίου Καποτά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε

σε 17χρονο (σήμερα 21 ετών) για την πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος με το σκεπτικό ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημέρα του δυστυχήματος μέχρι την επιβολή ποινής είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθούν ουσιωδώς οι προσωπικές του συνθήκες.

Σύμφωνα με την απόφαση Εφετείου η ορατότητα που είχε ο νεαρός τότε οδηγός σε σχέση με την πορεία του ήταν γύρω στα 290 μέτρα.

Το δυστύχημα επεσυνέβη όταν ο νεαρός επιχείρησε να στρίψει δεξιά στην οδό Νικόλα Ιωάννου, σε χρόνο που απέναντι από το στόμιο της εν λόγω οδού ήταν ακινητοποιημένο το εξ αντιθέτου κινούμενο αυτοκίνητο το οποίο θα έστριβε δεξιά σε παρακείμενη τράπεζα. Στρίβοντας όμως μπροστά από το εν λόγω αυτοκίνητο και μπαίνοντας στην εξωτερική (δεξιά) λωρίδα της αντίθετης κατεύθυνσης, απέκοψε την πορεία της μοτοσυκλέτας που οδηγείτο κανονικά από το θύμα με αποτέλεσμα τη βίαιη σύγκρουση των δύο οχημάτων.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση, ο νεαρός στάθμευσε το αυτοκίνητο που οδηγούσε στην οδό Ν. Ιωάννου και μαζί με το συνοδηγό του εγκατέλειψαν πεζοί τη σκηνή.

Τα όσα όμως διαδραματίστηκαν έγιναν αντιληπτά από θαμώνες παρακείμενης πιτσαρίας οι οποίοι, αφού κάλεσαν ασθενοφόρο και ειδοποίησαν την αστυνομία, προσέτρεξαν στο μέρος για να παράσχουν βοήθεια στον μοτοσυκλετιστή.

Ο Ελευθεριάδης έχασε την ζωή του στο Νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε ο θάνατος του ο οποίος προήλθε από πολυτραυματισμό συνεπεία του δυστυχήματος, ενώ όταν έφτασε η αστυνομία στη σκηνή παρουσιάστηκε ο πατέρας του νεαρού οδηγός και ισχυρίστηκε ότι αυτός οδηγούσε το αυτοκίνητο με συνοδηγό τον κατηγορούμενο

Στη συνέχεια όμως, ανακρινόμενος ο νεαρός αποκατέστησε την αλήθεια και τόσο αυτός όσο και ο πατέρας και ξάδελφος του απέδωσαν τις προηγούμενες ψευδείς τους δηλώσεις ως προς το ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο σε φόβο λόγω του ότι ο νεαρός δεν είχε άδεια οδήγησης.
Από το Επαρχιακό Δικαστήριο κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της πρόκλησης του θανάτου του νεαρού μοτοσυκλετιστή Ελευθεριάδη λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης και επικίνδυνης πράξης. Του επιβλήθηκε ποινή άμεσης φυλάκισης ενός έτους, στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ή αποκτά άδεια οδήγησης για δύο χρόνια και 10 βαθμούς ποινής. Επιπρόσθετα το Δικαστήριο τον δέσμευσε με εγγύηση €500 για τρία χρόνια να τηρεί τους Νόμους και Κανονισμούς της τροχαίας για την κατηγορία της χρήσης μηχανοκίνητου οχήματος χωρίς πιστοποιητικό ασφάλισης ευθύνης έναντι τρίτου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση Ανωτάτου, υποστηρίχθηκε πως το πρωτόδικο Δικαστήριο θα έπρεπε να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια υπέρ της αναστολής της ποινής φυλάκισης για δύο λόγους.

- Ο πρώτος, λόγω της συγχώρησης που έτυχε ο νεαρός από τους γονείς του θύματος
- Ο δεύτερος, λόγω του χρόνου που παρήλθε από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι την επιβολή της ποινής και των μεταβολών, στο μεταξύ, των προσωπικών περιστάσεων του νεαρού.

Αναφορικά με τον πρώτο λόγο, το Ανώτατο αναφέρει ότι «όντως οι γονείς του θύματος είχαν την ψυχική δύναμη να καλέσουν μέσω του διαδικτύου όλους τους φίλους του υιού τους «να μην ενοχλούν το μωρό] που κατά λάθος σκότωσε τον γιο τους».

«Η συγχώρεση όμως της οικογένειας του θύματος προς τον εφεσείοντα, αφ΄ εαυτής, δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για αναστολή της ποινής εφόσον νομοθετικώς (άρθρο 3(2) του Νόμου) «Το Δικαστήριο διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης, αν αυτό δικαιολογείται από το σύνολο των περιστατικών της υπόθεσης και τα προσωπικά περιστατικά του κατηγορουμένου» και ως εκ τούτου η συγχώρεση δεν μπορεί να εκληφθεί στα «προσωπικά περιστατικά» του εφεσείοντα», τονίζεται.

Σε σχέση όμως με το δεύτερο λόγο τα πράγματα είναι διαφορετικά, αναφέρει το Δικαστήριο. «Το αδίκημα διαπράχθηκε το Μάρτη του 2015 και η ποινή επιβλήθηκε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες μετά, χρονικό διάστημα που αντικειμενικά είναι μεγάλο. Με αποτέλεσμα, στο μεταξύ, οι προσωπικές συνθήκες του να μεταβληθούν ουσιωδώς λόγω της ενηλικίωσής του και της εγγραφής και φοίτησης του σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

«Με αυτό ως δεδομένο και λαμβανομένου υπόψη ότι ορθώς το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε στον εφεσείοντα ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους, το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο οι προαναφερθείσες ουσιώδεις αλλαγές, λόγω του χρόνου που παρήλθε, στις προσωπικές συνθήκες του εφεσείοντα δικαιολογούν επέμβαση του Εφετείου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης. Η απάντηση κατά την άποψή μας είναι θετική και λαμβανομένου υπόψη ότι ο εφεσείων ήδη έχει εκτίσει μέρος της ποινής του, η εκτέλεση του υπολοίπου αναστέλλεται για περίοδο τριών (3) ετών από σήμερα», αναφέρεται στην απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα