Με το ακουστικό στο χέρι το Προεδρικό για να λήξει η κρίση

Στη μη ανανέωση της NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου επικεντρώνονται πλέον οι προσπάθειες Λευκωσίας, Ρώμης και άλλων ισχυρών παικτών που εμπλέκονται στον διπλωματικό μαραθώνιο.

Η αλύγιστη, όπως όλα δείχνουν, αποφασιστικότητα της Άγκυρας να μην ενδώσει στις οποιεσδήποτε πιέσεις, αλλάζει προτεραιότητες, με την Λευκωσία να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Διαβάστε ακόμη: Πόσα πολεμικά πλοία της Τουρκίας είναι στο τεμάχιο "3"

Ανακούφιση προκαλεί πάντως η πρόθεση της εταιρείας να παραμείνει μέχρι και τη λήξη της τουρκικής NAVTEX, αφού φαίνεται ότι θέλει να προχωρήσει κανονικά με τη γεώτρηση

στο στόχο Σουπιά. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ σε νέες δηλώσεις του σήμερα, σημείωσε πως «η κατάσταση δεν είναι υπό τον έλεγχο» της εταιρείας υπενθυμίζοντας πως το παιχνίδι είναι πολιτικό.

Διαβάστε επίσης: Πυρετός διαβουλεύσεων για λήξη της κρίσης στην ΑΟΖ

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι η διπλωματία δεν απέδωσε κάτι χειροπιαστό, πέραν των συλλήβδην δηλώσεων καταγγελίας της Τουρκικής ενέργειας από διάφορες χώρες και οργανισμούς.

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι σε συναντήσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τη χλιαρή αντίδραση όλων, πλην της Γαλλίας, που φαίνεται να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας και αυτή την ώρα, μαζί με τους ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, συναντώνται με τον Τούρκο Υπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ομάρ Τσελίκ.

Δεν αναμένεται κάτι δραματικό από αυτό το μέτωπο, αφού το μαχαίρι και το καρπούζι τα κρατά ο Ερντογάν, ωστόσο οι εκεί επαφές θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για διερεύνηση των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας.

Πρόκειται για κρίσιμες επαφές, γιατί το μεγάλο ερώτημα που πλέον ψάχνει απάντηση είναι μέχρι πού θα τραβήξει το σκοινί, το καθεστώς Ερντογάν, αφού τα πράγματα μπορούν να εκτραχυνθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πάντως η Λευκωσία μελετάει δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο αφορά στο ενδεχόμενο η Τουρκία να ανανεώσει την παράτυπη NAVTEX, γεγονός που θα ερμηνευθεί άμεσα ως de facto διακοπή του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας.

To Προεδρικό, αν και δεν σηκώνει τον πήχη από τώρα, γνωρίζουμε ότι έχει κατά νου να αντιδράσει έντονα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, στις 24 Μαρτίου.

Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων θα θεωρηθεί επίσης αποστολή του γεωτρύπανου Deep Sea Metro 2. Σε μια τέτοια περίπτωση λόγω έλλειψης ισχύος η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχει προφανή τρόπο αντίδρασης.

Είναι στο μεταξύ πασιφανές και το γατανάκι που στήνεται στο Κυπριακό, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν πολύ τις προοπτικές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται κυριολεκτικά μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, καθώς καλείται να πολιτευτεί μεταξύ δύο επιλογών που εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο και σίγουρα δεν θα είναι αναίμακτες.

Δεδομένης της διασύνδεσης που ο διεθνής παράγων κάνει με το Κυπριακό, δύο είναι, πολιτικά ομιλούντες, οι επιλογές:

- Δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν το ευνοούν να παρατείνει το πάγωμα του Κυπριακού, με το ρίσκο η Τουρκία να κλιμακώσει τις ενέργειες της

- Και δεύτερη επιλογή είναι η Δημοκρατία, θέλοντας να διασφαλίσει στο μέτρο του δυνατού τη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών, να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με το ρίσκο να συζητείται μια λύση τουρκικών προδιαγραφών δεδομένου ότι η Τουρκία θα παίξει έντονα το παιχνίδι της ισχύος.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί η σημερινή αναφορά του διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη.

«Η Τουρκία με αυτές τις ενέργειες, αμφισβητεί ξεκάθαρα την ίδια την κυριαρχία και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα και ενδεχομένως και μετά τη λύση. Διερωτώμαι αν με τέτοια προσέγγιση μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό».

Πρόκειται για δήλωση φωτιά που τα λέει όλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα