Με κρύο φεύγει ο παλιός ο χρόνος

Αποχαιρετάμε το 2016 με βροχές και χιόνια
Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκονται επί ποδός, ούτως ώστε οποτεδήποτε και αν παραστεί ανάγκη να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια προς το κοινό

Μάλλον ψυχρός θα είναι ο καιρός, με ελαφρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά κατά το εορταστικό τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας. Με αρκετό κρύο αλλά και με λίγες βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις

στα ορεινά θα γιορτάσουν οι Κύπριοι την έλευση του καινούργιου χρόνου 2017.

Αύριο ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδες. Στα ορεινά και τα ημιορεινά κατά διαστήματα θα χιονίζει. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Παροχή βοήθειας στο κοινό
Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για αντιμετώπιση του ιδιαιτέρως ψυχρού κύματος που πλήττει την Κύπρο. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκονται επί ποδός, ούτως ώστε οποτεδήποτε και αν παραστεί ανάγκη να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια προς το κοινό. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης 112 ή 199 ή με τη Γραμμή του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Προσοχή οδηγοί
Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα (εφόσον χρειάζεται).

Επίσης, καλούνται όσοι προτίθενται να μεταβούν στις ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές, για αποφυγή δικής τους ταλαιπωρίας, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, να ενημερώνονται από τις αστυνομικές ανακοινώσεις για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο.

Για άμεση ενημέρωση όσον αφορά το οδικό δίκτυο, το κοινό μπορεί να βρίσκει όλες τις τελευταίες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy), στις σελίδες της Αστυνομίας στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) και στο Application της Αστυνομίας, στην κατηγορία «Οδικό Δίκτυο».

Συστάσεις προς οδηγούς και πεζούς
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται από προχθές η ομάδα οδικής ασφάλειας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Reaction Youth for the Prevention», με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την οδήγηση σε άσχημες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα την οδήγηση με ισχυρούς ανέμους.

Ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει ότι «λόγω της πρόβλεψης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ισχυρούς ανέμους απόψε και τις επόμενες ημέρες, ο Επικεφαλής της Ομάδας Οδικής Ασφάλειας και Πρόεδρος του 'Reaction' Μάριος Σταύρου τονίζει ότι η οδήγηση σε ισχυρούς ανέμους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, για όλες τις ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου».

Προσοχή ποδηλάτες και πεζοί
Προσθέτει ότι «οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι μοτοσυκλετιστές, οι οδηγοί αυτοκινήτων και οι οδηγοί φορτηγών διατρέχουν κίνδυνο, με διαφορετική πάντοτε αιτιολογία η κάθε ομάδα». Ο Οργανισμός συμβουλεύει τα εξής:

-Χρησιμοποιούμε το οδικό δίκτυο μόνο εάν και εφόσον είναι απαραίτητο να πάμε κάπου, ενώ εάν και εφόσον την ώρα που είμαστε στο οδικό δίκτυο χειροτερέψει η κατάσταση, επιλέγουμε ένα ασφαλισμένο σημείο και περιμένουμε.

-Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε διαδρομές όπου δεν φυσούν ισχυροί άνεμοι, εάν και εφόσον γίνεται, και συμβουλευόμαστε συχνά τις ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων.

-Οι οδηγοί προτρέπονται να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες, μιας και οι ριπές του ανέμου μπορεί να δυσκολέψουν το φρενάρισμα και τον γενικότερο έλεγχο του οχήματος, και να είναι προετοιμασμένοι ότι σε ανοικτές περιοχές (π.χ. γέφυρες, κοιλάδες) το όχημα μπορεί να κτυπηθεί από ισχυρότερες ριπές αέρα».

Προσέχετε ποδήλατα-μοτοσυκλέτες
Ο «Reaction» αναφέρει ότι οι οδηγοί καλούνται να ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους μοτοσυκλετιστές, τους ποδηλάτες, τα φορτηγά και τα λεωφορεία, και όταν προσπερνούν τέτοια οχήματα πρέπει να τους δίνουν περισσότερο χώρο, μιας και είναι πολύ πιο εύκολο να παρασυρθούν από τον άνεμο.

Για όσους διακινούνται πεζή, επισημαίνει ότι «ο ισχυρός άνεμος δυσκολεύει το περπάτημα, ιδιαίτερα εάν και εφόσον κάποιος κινείται αντίθετα στη φορά του ανέμου, ενώ συμβουλεύει όπως αποφεύγεται το περπάτημα σε περιοχές με δέντρα ή οποιεσδήποτε άλλες κατασκευές που μπορούν να παρασυρθούν από τον άνεμο».

Επίσης, κατά τις βραδινές ώρες, οι πεζοί πρέπει να φέρουν ευδιάκριτα ρούχα και εάν είναι δυνατό φωσφορούχο γιλέκο, για να γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Τέλος ο Πρόεδρος του «Reaction» αναφέρει, καταλήγοντας, ότι συνήθως τους ισχυρούς ανέμους συνοδεύουν και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, γι' αυτό «και οι οδηγοί και γενικότερα όλοι οι χρήστες του οδικού δικτύου πρέπει να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους».

Στο 109,0 της κανονικής για τον μήνα Δεκέμβριο
Στατιστικά για το ποσοστό βροχόπτωσης στις ελεύθερες περιοχές από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και χθες έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Μετεωρολογίας, σύμφωνα με το οποίο η μέση βροχόπτωση για τις ελεύθερες περιοχές από την 1η Δεκεμβρίου ανέρχεται στο 109,0% της κανονικής για τον μήνα.

Αναλυτικά, η βροχόπτωση στη Λευκωσία ανήλθε στο 96,6% της κανονικής για τον μήνα, στη Λεμεσό ανήλθε στο 115,9 στη Λάρνακα 70,5%, στην Πάφο 65,5%, στην Πόλη Χρυσοχούς 136,4%, στην Πάνω Παναγιά 142,8 της κανονικής για τον μήνα και στο Σταυρό της Ψώκας 174,0%.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η μέση βροχόπτωση από την 1η Δεκεμβρίου ανήλθε στον Πρόδρομο 140,4%, στα Πλατάνια 131,4%, στον Σαϊττά ανήλθε στο 148,6% και τέλος στο Κελλάκι σε 114,1 της κανονικής για τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα