Οι νέοι μίλησαν για τις ανησυχίες τους

Κυπριακό, Συριακό, τρομοκρατία και οικονομία στο επίκεντρο του 43ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ
Ενισχύθηκαν οικονομικά 23.530 φοιτητές, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το Κυπριακό, η όξυνση της πολεμικής σύρραξης στη Συρία και οι συνεπακόλουθες συνέπειές της, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και η οικονομία συνεχίζουν να προβληματίζουν τους νέους, όπως διεφάνη στο 43ο Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κρατική Έκθεση, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, βουλευτών, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών

κομμάτων, εκπροσώπων οργανισμών και κινημάτων νεολαίας.

Το πιο δημιουργικό κομμάτι η νεολαία
Σε χαιρετισμό του, στο 43ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Αίγλη Παντελάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είπε πως «η Πολιτεία θεωρεί τους νέους ως το πιο δημιουργικό και πολλά υποσχόμενο κομμάτι της κοινωνίας μας, γι' αυτό και επενδύει σε αυτούς, καταβάλλοντας κάθε δυνατή, μεταρρυθμιστική προσπάθεια, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα».

Όπως ανέφερε, «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ως ο κατ' εξοχήν εκφραστής της εκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης ανώτερης εκπαίδευσης», για να προσθέσει ότι «θέτει στόχους υλοποιήσιμους στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, δέχεται εισηγήσεις Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων και προσαρμόζει τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα στα πολιτικά και πολιτιστικά δεδομένα του τόπου».
Οι δράσεις του Υπουργείου

«Ενδεικτικά αναφέρω την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, την υπαγωγή της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας στο Υπουργείο Παιδείας και την ενίσχυση της Ανώτερης Εκπαίδευσης και την προβολή της στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2015 η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας υπάγεται στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό την οικονομική στήριξη των οικογενειών των φοιτητών/τριών και την ταυτόχρονη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης, διαφανούς και αδιάβλητης διαδικασίας», είπε.
Ενισχύθηκαν 23,530 φοιτητές

Ανέφερε, ακόμα, ότι στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε φέτος φοιτητική χορηγία σε 19.495 φοιτητές και φοιτήτριες, διαθέτοντας το ποσό των 42.465.274 ευρώ, και φοιτητικά επιδόματα σε 3.925 φοιτητές και φοιτήτριες ύψους 5.572.690 ευρώ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι εκ των 3.925 φοιτητών/τριών, 1.840 παιδιά έλαβαν και χριστουγεννιάτικο δώρο 367.600 ευρώ.

«Για τα οφειλόμενα δίδακτρα 110 φοιτητών και φοιτητριών ιδιωτικών πανεπιστημίων καταβλήθηκε το ποσό των 600.000 ευρώ, ενώ συνολικά ενισχύθηκαν οικονομικά 23.530 φοιτητές και φοιτήτριες, με δαπάνη ύψους 49.005.564 ευρώ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι με τη νέα μορφή της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, όχι μόνο γίνεται πιο στοχευμένη και ορθολογική η κατανομή των κρατικών πόρων στη βάση τόσο οικονομικών όσο και κοινωνικών κριτηρίων, αλλά αναβαθμίζεται ταυτόχρονα η κοινωνική πολιτική της Πολιτείας», διαβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την ισχυρή βούληση της πολιτείας για στήριξη των φοιτητών.

Οι αδυναμίες αντιμετωπίζονται
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, μιλώντας για το εκπαιδευτικό σύστημα είπε πως «οι αδυναμίες μας δεν αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις ή με εκφράσεις συντηρητισμού, δεν αντιμετωπίζονται με τρόπους συντήρησης καταστάσεων και αδυναμιών σε βάρος του οφέλους του παιδιού, του φοιτητή, του γονιού», για να σημειώσει ότι «πρέπει να αλλάξουμε και γι' αυτό τον λόγο ακριβώς έχει τροχοδρομηθεί σωρεία μεταρρυθμίσεων, που σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν σε όλα τα επίπεδα το σύστημα εκπαίδευσης του τόπου».

«Αναμένουμε ως Βουλή πάντοτε ότι τόσο σε σχέση με το ΤΕΠΑΚ, όσο και σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα γίνουν εκείνες οι αλλαγές στη νομοθεσία για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των μέχρι τώρα επιτευγμάτων μας, αναβαθμίζοντάς τα με τρόπο που θα παίρνουμε το δίπλωμά μας και να είναι ένα δίπλωμα ανταγωνιστικό, που θα μας βγάζει στην κοινωνία δυνατούς, στην οικονομία πανίσχυρους και πάνω από όλα ανταγωνιστικούς με οποιοδήποτε Ευρωπαίο μαζί και απέναντι από τα δικά του διπλώματα», είπε.

Μέση Εκπαίδευση
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Εκπαίδευση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «δυστυχώς δεχτήκαμε ένα σύστημα ιδιαιτέρων και φροντιστηρίων, χωρίς καν να αντιδρούμε και αρκεστήκαμε σε αυτό το σύστημα, που παράγει τα σημερινά αποτελέσματα και μας αφαιρεί δυνατότητες ως φοιτητές να βρισκόμαστε στα ανταγωνιστικά επίπεδα όλων των άλλων χωρών».

Όπως πρόσθεσε, «πρέπει να μεταρρυθμίσουμε και τη μέση εκπαίδευση και αυτό κάνουμε στο παρόν στάδιο». Για τη φοιτητική χορηγία ανέφερε πως καμιά αλλαγή δεν έχει γίνει, αλλά έχει γίνει ένα τεράστιο συγύρισμα και κανείς δεν έχει απολέσει δικαιώματα.

Πρόσκληση πολιτικής ηγεσίας
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, Χρήστος Στρόππος, είπε πως η Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων επιμένει κάθε χρόνο στην πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να ακούει αυτά που έχουν να πουν οι νέοι και να δουν ιδίοις όμμασι ότι η νεολαία δεν απέχει αλλά συμμετέχει, συνδιαμορφώνει, έχει συγκεκριμένες θέσεις και είναι παρούσα.

Είπε πως η ΠΟΦΕΝ δεν θέλει ένα πολιτικό σύστημα που επιλέγει συνειδητά να διασώσει και εξορθολογίζει τις τράπεζες, να παραμελά την παιδεία που παραπαίει, να κουτσουρεύει το κοινωνικό κράτος δικαίου, διακινδυνεύοντας την κοινωνική συνοχή και γυρίζοντας την πλάτη στον εκσυγχρονισμό και στις ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερα, είπε, «όταν εκατομμύρια ευρώ κάθε έτος διαφεύγουν μέσω της οδού της διαφθοράς που κανένας δεν τολμά να αγγίξει».

Κινητήριος δύναμη
Ο Αντιπροέδρος Β’ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Γιώργος Πολυκάρπου, είπε ότι «η νεολαία είναι το παρόν, το μέλλον και η κινητήριος δύναμη που δεν νοείται να περιθωριοποιείται σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων», για να προσθέσει ότι «η νεολαία είναι στην πραγματικότητα και το σύνολο εκείνο που αισθάνεται πιο πολύ στο πετσί της τις συνέπειες όλων των πολιτικών αποφάσεων και δη των αρνητικών».

«Η νεολαία πιο πολύ από όλους έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και των λανθασμένων ή βεβιασμένων πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν εν αγνοία της. Οφείλουμε, ως νέοι αυτού του τόπου, να συνεχίσουμε τον αγώνα της διεκδίκησης αλλά και τον αγώνα για καθετί που αποτελεί ανθρώπινο ιδανικό και αξία, κάνοντας κατανοητό ότι όσο συνεχίζεται ο παραγκωνισμός των νέων μόνο επιζήμιο μπορεί να είναι», είπε.

Το Κυπριακό είναι θέμα παιδείας
Ο Αντιπρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΣΥ, Θεόδουλος Ιωάννου, αναφέρθηκε στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι μόνο η ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος μπορεί να απαντήσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των δύο κοινοτήτων. Ανέφερε πως το Κυπριακό είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και κουλτούρας, εκφράζοντας την ελπίδα όπως αυτό γίνει θέμα συζήτησης τόσο για τους φοιτητές της Κύπρου, όσο και για τους αρμοδίους η καλλιέργεια ομοσπονδιακής κουλτούρας.

Ανάγκη για ενωμένο κίνημα
Μιλώντας στο συνέδριο ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι η νέα γενιά της Κύπρου έχει ανάγκη από ένα φοιτητικό κίνημα ενωμένο, που θα πρωτοστατήσει στον αντικατοχικό αγώνα υπέρ της λύσης, που θα απαλλάσσει από την κατοχή, τον εποικισμό και θα αποστρατικοποιεί το νησί, χωρίς εγγυητές και επεμβατικά δικαιώματα.

Επίσης, είπε πως η νέα γενιά της Κύπρου έχει ανάγκη από ένα φοιτητικό κίνημα ενωμένο, που θα πρωτοστατήσει στους αγώνες για την κρατική φοιτητική μέριμνα, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο οι κυβερνώντες να εμπαίζουν το φοιτητικό κίνημα σε σχέση με τη χορηγία και το πακέτο».

Ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού
Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΟ, Μιχάλης Γιακουμής, αναφέρθηκε στην οικονομία, λέγοντας ότι «παρόλο που ξεκίνησε η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και έχουμε ενώπιόν μας ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έστω και αν είναι οριακά ελλειμματικός, εντούτοις παραμένουν σημαντικά προβλήματα, με πρώτιστο το γεγονός ότι ένας στους τρεις συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η ανεργία παραμένει αρκετά υψηλή, για να σημειώσει ότι «χρειαζόμαστε άμεσα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για να σταματήσουμε να αυτοσχεδιάζουμε».

Σε χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας της Νεολαίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επεσήμανε ότι είναι αρκετά σημαντικό η νεολαία της Κύπρου να δίνει μήνυμα ενότητας σε όλους όσοι νομίζουν πως είμαστε ακόμα «μικροί» για να εκφέρουμε άποψη.

«Σε μία περίοδο όπου αναμένονται τεράστιες αλλαγές στη χώρα μας, το κράτος θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στους νέους. Να ακούσει και να νιώσει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν με τη νέα τάξη πραγμάτων που προβλέπεται εντός των επόμενων μηνών, από όλες τις πλευρές. Είμαστε ήδη οι άμεσοι αποδέκτες των αλλαγών που υφίσταται το κράτος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
νίκος αναστασιάδης, υπουργείο παιδείας, το νησι, επιδοματα, νέα, βουλη, χατζηγιαννης, σωρεία, τεπακ, κυπρος, τραπεζες, υφίσταται, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, αλλαγη ωρας 2013, επιδομα παιδιου, κοινωνια, αποτελεσματα, δημοκρατια, θεμα, κυπρου, νησι, οικονομια, πλαισιο, υπουργείο παιδείας, αγνοια, αγωνες, αιγλη, ανεργια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διδακτρα, διευθυνση, δυναμη, διπλωμα, δωρο, ευρω, ειπε, εκθεση, εκπαιδευση, εκφρασεις, ελπιδα, επρεπε, ετος, ευρωπη, ιδρυση, υπηρεσια, υφίσταται, ιωαννου, λειτουργια, λογο, μεριμνα, μορφη, νεα γενια, νεα ταξη πραγματων, νεολαια, παιδια, πανεπιστημιο κυπρου, πιο πολυ, πολιτεια, προβληματα, συρια, σωρεία, τεπακ, υψηλη, φορα, χρηστος, χριστος, δικαιωματα, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα