Με κοινωνικό πρόσωπο «νέας κοπής» ο Συνεργατισμός

Ο Συνεργατισμός παρουσιάζεται πλέον με κοινωνικό πρόσωπο, «νέας κοπής», δηλώνει σε συνέντευξη του στο SigmaLive, ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννος Σταυρινίδης, στέλνοντας το μήνυμα πως οι παλιές αμαρτίες ανήκουν στο παρελθόν μετά από μια τεράστια προσπάθεια «αυτοίασης».

Ερωτηθείς αν σήμερα ο Συνεργατισμός μετά την μεταρρυθμιστική διαδικασία, έχει χάσει το

κοινωνικό του πρόσωπο όπως κάποιοι υποστήριζαν, μίλησε για «κοινωνικό πρόσωπο νέας κοπής».

«Έχουμε αναλάβει το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο από την ίδρυση της ΚΔ. Κληθήκαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό που ονομάζεται συνεργατικός πιστωτικός τομέας, να το ενοποιήσουμε σε 18 νέες εταιρείες και να πάμε μπροστά», ανέφερε.

Το κοινωνικό πρόσωπο που λέει ότι παίρνω το δάνειο και πληρώνω όποτε μπορώ και όποτε θέλω και όποτε θυμάμαι, δεν ισχύει πλέον. Όμως κοινωνικό πρόσωπο να στηρίξουμε 50 χιλιάδες για να κάνουν αναδιάρθρωση του δανείου τους και να μην είναι αποκλεισμένοι από τον πιστωτικό κύκλο υπάρχει. Υπάρχει επίσης το κοινωνικό πρόσωπο μπροστά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Αυτό που λέει ότι στις πρώτες 600 επιστολές που έχουμε αποστείλει δεν περιλαμβάνεται πρώτη κατοικία, μονογονιοί ή μόνιμα ανίκανοι να εργαστούν», τόνισε.

Θετική εξέλιξη μια «κακή τράπεζα»

Ερωτηθείς για την επαναφορά του θέματος για δημιουργία λεγόμενης «κακής τράπεζας», ή εταιρείας διαχείρισης δανείων, για διαχείριση του προβλήματος των ΜΕΔ, ανέφερε πως χρειάζονται να διευκρινιστούν αρκετά για τους σχεδιασμούς που υπάρχουν, ωστόσο υπό προϋποθέσεις υποστήριξε θα ήταν μια θετική εξέλιξη.

Και αυτό γιατί σήμερα όπως είπε όλη η προσοχή και εστίαση της τράπεζας αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη λογική της διόρθωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες ιδέες, νέο δανεισμό και στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς εξήγησε, σε περίπτωση που εφαρμοστεί τέτοια ρύθμιση και αφαιρεθεί το κομμάτι αυτό από τον ισολογισμό της τράπεζας, θα είναι μια θετική εξέλιξη.

Με ισχυρό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» το 2016

Ο Γιάννος Σταυρινίδης, συνέδεσε το νέο πιο αυστηρό εποπτικό περιβάλλον, με την πρόσφατη κεφαλαιακή στήριξη που χρειάστηκε ο Συνεργατισμός, λέγοντας ότι αν δεν υπήρχαν οι μεταβολές, όχι απλά δεν θα χρειαζόταν, αλλά ο Συνεργατισμός θα ήταν σε θέση να παρουσιάσει κέρδη.

«H ανάγκη για τα νέα κεφάλαια δεν ήταν αποτέλεσμα ζημιών από τις κανονικές εργασίες που επιτελεί ο συνεργατισμός αλλά αποτέλεσμα αυτού που ονομάζεται on side inspection που γίνεται από την ΕΚΤ. Εκεί υπήρξαν κάποιες παραδοχές που έπρεπε να υιοθετήσουμε. Χρειάστηκε τότε ένας σημαντικός αριθμός προβλέψεων να σχηματιστούν ξαφνικά στο εννιάμηνο για να φτάσουμε στο πολυπόθητο 50% δείκτη κάλυψης στα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ενδεχομένως να χρειαστεί νέα κεφαλαιακή στήριξη μελλοντικά, στάθηκε εκ νέου στο ρευστό εποπτικό περιβάλλον, λέγοντας ότι οι πιο συντηριτικές προβλέψεις όπως αυτές στάλθηκαν και στην Κομισιόν, δείχνουν ότι το 2015 τα κεφάλαια θα επανέλθουν στο 20% και άρα θα υπερκαλύπτουν αυτή την τάση που υπάρχει.

Με δική μας πρωτοβουλία η προσπάθεια αυτοίασης

Σε ερώτηση για το αν μετά τις 12 συνολικά υποθέσεις που βρίσκονται πλέον ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Συνεργατισμός νιώθει πως «καθάρισε με τις αμαρτίες του παρελθόντος», ο Γιάννος Σταυρινίδης ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός μπήκε με δική του πρωτοβουλία σε μια προσπάθεια αυτοίασης.

«Ο συνεργατισμός στην προηγούμενη του εποχή αφορούσε 530 ανεξάρτητες εταιρείες. Έχουν προκύψει 12 σάπια μήλα σε ένα τόσο μεγάλο δείγμα εταιρειών. Εμείς τα αναδείξαμε, εμείς τα καταγγείλαμε και εμείς κάνουμε υπόσχεση αυτό που είχαμε δηλώσει όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση. Ότι κανένας που έβλαψε τον συνεργατισμό δεν μένει στο απυρόβλητο», τόνισε χαρακτηριστικά.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα