Με άξονα το Μνημόνιο

Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων σημείων της συμφωνίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός
Την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ξεκίνησε με ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορές στα λαϊκά στρώματα

Ξεκίνησε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με

την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας παρέθεσε τα βασικά σημεία της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων σημείων της συμφωνίας, όπως η αντιμετώπιση του ζητήματος με τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και η εξεύρεση κι εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις δράσεις για την ενίσχυση των νοικοκυριών και εξήγγειλε την ακύρωση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα και στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα ρήγματα στην Ευρώπη», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις που αντιτάσσονται στις νεοφιλελεύθερες επιλογές, με τις οποίες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συντονίσει τις προσπάθειές της. Για το εσωτερικό της χώρας, υπογράμμισε ότι θα γίνουν κινήσεις για να αμβλυνθούν οι συνέπειες των σκληρών μέτρων που προβλέπονται από τη συμφωνία.

Σταθερότητα, όχι στασιμότητα
Για εμάς σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις του παλαιού. Να εργαστούμε για μια κοινωνία ισότητας και ευημερίας», ενώ όσον αφορά στην ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο «διαφορετικό από εκείνο που υποδεικνύουν οι ευρωπαϊκές ελίτ (…) ένα άλλο μοντέλο που βάζει τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων», αναφερόμενος επικριτικά στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίαρχου μοντέλου που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως βασική προϋπόθεση έθεσε τη διασφάλιση της «εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», σταθερό τραπεζικό σύστημα και τακτοποίηση των δημοσιονομικών της χώρας. Για την εφαρμογή της συμφωνίας, επισήμανε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για όλα τα παραπάνω, ενώ πρόσθεσε ότι θα απαιτηθούν δύσκολα και επιβαρυντικά μέτρα για την πρώτη αξιολόγηση.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Σταθερά επιτόκια, μείωση των επιβαρύνσεων και περίοδο χάριτος είναι κάποια από τα σημεία που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση στη συζήτηση για το δημόσιο χρέος, ενώ μεγάλο βάρος έριξε και στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών. Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας απέσπασε το χειροκρότημα των βουλευτών της κυβέρνησης, όταν ανέφερε ότι οι τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια του Δημοσίου γι' ανακεφαλαιοποίηση «θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».

Θα δοθεί μάχη
Για «ανοικτά σημεία» στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πάνω σε αυτά «η κυβέρνηση θα δώσει μάχη». Ειδικά αναφέρθηκε στα «κόκκινα δάνεια», σημειώνοντας ότι θα επιδιωχθεί η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας. Για τον λόγο αυτόν, ανήγγειλε τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα, που θα διαχειριστεί και θα εποπτεύσει το ζήτημα. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι ζητούμενο είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός μας για την αύξηση του κατώτερου μισθού».

Συμμετοχή της κοινωνίας
Κλείνοντας την ομιλία του για την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συνεχείς αναφορές στον ρόλο των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία, όπως τόνισε, έστειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και στα οποία η εξουσία πρέπει να επιστραφεί. «Καμιά αλλαγή και καμία ρήξη με το παλαιό δεν πρόκειται να γίνει εφικτή, δίχως τη συμμετοχή του λαού και της κοινωνίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του τις μεγάλες συγκρούσεις με το κατεστημένο, με την ολιγαρχία. Δεσμεύομαι ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας θα ανοίξουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα για την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την αναγκαία αλλαγή του εκλογικού νόμου, για τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Άμεσα θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική».

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να συνεχιστεί αύριο στις 11:00 το πρωί, με τις ομιλίες των Υπουργών της Κυβέρνησης αλλά και βουλευτών όλων των κομμάτων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα μεσάνυκτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα