Με απαιτήσεις η Κύπρος στο «Καραϊσκάκης»

Η Εθνική γνωρίζει πως η Ελλάδα υπερτερεί, αλλά η πεποίθηση για κέρδος είναι έντονη

Η ώρα της σέντρας έφτασε. Απόψε στις 21:45 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών θα τεθεί αντιμέτωπη με την Εθνική Ελλάδος για την 2η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένας αγώνας με ιδιαιτερότητες λόγω των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών.

Η Εθνική μας ομάδα σε αυτή την προκριματική φάση στοχεύει στην καλύτερη παρουσία, στη μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή, κάτι που έχει τονίσει αρκετές

φορές στις δηλώσεις του ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χριστάκης Χριστοφόρου. Στόχος είναι σε κάθε αγώνα, ανεξαιρέτως της δυναμικότητας του αντιπάλου, να παρουσιάζει η Εθνική μας το καλύτερο δυνατό αγωνιστικό πρόσωπο. Να παλεύει μέχρι το τελευταίο λεπτό το παιχνίδι με στόχο το κέρδος.

Η πρεμιέρα μας στην προκριματική φάση δεν ήταν και η καλύτερη. Η διαφορά ποιότητας με την ομάδα του Βελγίου έφερε το δίκαιο 3-0 για το συγκρότημα του Μαρτίνεζ. Για τον σημερινό αγώνα υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις της Εθνικής μας ομάδας για κάτι καλό, για το αποτέλεσμα εκείνο που θα μας γεμίσει με αισιοδοξία για τη συνέχεια. Εύκολο; Καθόλου.

Η Ελλάδα στοχεύει σε πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προέρχεται από νίκη στην πρεμιέρα επί του Γιβραλτάρ με 4-1 και θέλει τους τρεις βαθμούς, έτσι ώστε να πάει στην Εσθονία τη Δευτέρα για να πετύχει το «3Χ3».

Χριστοφόρου: «Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού και πρέπει να το παραδεχτούμε, το αυριανό (σήμερα) όμως είναι ξεχωριστό παιχνίδι. Αρχίζει από το 0-0, μεταξύ διαφορετικών ομάδων. Θέλουμε σε κάθε παιχνίδι να είμαστε διεκδικητικοί, η προσπάθεια που είχαμε με το Βέλγιο στα πρώτα 60 λεπτά ήταν καλή.

Αναλύσαμε τα λάθη μας και πιστεύω πως θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αύριο. Ο κάθε προπονητής σε αυτό το επίπεδο κάνει τις αναλύσεις των αντιπάλων. Γνωρίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά της αντιπάλου. Βλέπω ότι υπάρχει ποιότητα στους ποδοσφαιριστές, όλοι είναι ξεχωριστοί, δεν θέλω ν' αναφέρω κάποιο όνομα που ξεχωρίζει.

Μας δίνει έξτρα κίνητρο να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να πάρουμε κάτι θετικό», είπε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, με τον Γιώργο Εφραίμ να προσθέτει: «Είναι ιδιαίτερο το αυριανό παιχνίδι λόγω των κοινών σημείων που έχουμε με την Ελλάδα, θα είμαστε όμως αντίπαλοι για 90 λεπτά. Το κλίμα είναι εξαιρετικό και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στο μυαλό του κόουτς
Η προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας ολοκληρώθηκε χθες με προπόνηση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ερωτηματικά για το αρχικό σχήμα υπάρχουν, καθώς κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας υπήρχαν προβλήματα με κάποιους ποδοσφαιριστές. Αναμένεται πως η φιλοσοφία της Εθνικής μας θα είναι, αρχικά να κλείσει τους χώρους και τους διαδρόμους προς την εστία μας για να διατηρηθεί το μηδέν στην άμυνα και, να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την ποιότητα της μεσοεπιθετικής μας γραμμής πετυχαίνοντας τέρμα.

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χριστάκης Χριστόφορου αναμένεται να ξεκινήσει τον αγώνα με τον Παναγή κάτω από τα δοκάρια. Δεξιά στην άμυνα τον Τζέισον Δημητρίου και αριστερά τον Μάριο Αντωνιάδη. Στο κέντρο της άμυνας θα αγωνιστούν οι Μερκής και Τζούνιορ. Στη μεσαία γραμμή τα δυο ανασταλτικά χαφ Λαμπάν και Νικολάου.

Για την 3η θέση υπάρχουν οι υποψηφιότητες των Αρτυματά και Κάστανου (σε ένα πιο επιθετικό σχήμα). Στα δυο φτερά ο Εφραίμ και ένας εκ των Χαραμπίδη, Χριστοφή και στην κορυφή της επίθεσης ο Μυτίδης. Ο Σωτηρίου προπονήθηκε κανονικά χθες, αλλά έρχεται από αποχή και τραυματισμό, οπότε μένει στον πάγκο.

Στις κερκίδες 1.000 Κύπριοι
Οι διεθνείς μας απόψε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα έχει τη συμπαράσταση 1.000 περίπου φίλων της Εθνικής. Αρκετοί από αυτούς διαμένουν στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και ένας μικρός αριθμός που έχει ταξιδέψει από την Κύπρο. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΚΟΠ, μέχρι την Τετάρτη το βράδυ η προπώληση των εισιτηρίων είχε ξεπεράσει τα 500.

Ο Σαββίδης πηγαίνει τρεις δεκαετίες πριν
Πηγαίνοντας πίσω στην προϊστορία της σημερινής αναμέτρησης, θα βρούμε μόνο δυο επίσημους αγώνες. Έγιναν πολλοί φιλικοί αγώνες, αλλά επίσημοι μόνο δύο. Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 3/12/1986 για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988 στο Μακάρειο Στάδιο, με την Ελλάδα να παίρνει τη νίκη με 4-2. Σκόρερ τότε για την Εθνική μας οι Ευαγόρας και Σαββίδης.

Η Εθνική μας τότε είχε αγωνιστεί με τους Χαρίτου, Αντρελλή (47' Παπαδόπουλο), Μιαμηλιώτη, Μισό, Ν. Παντζιαρά, Γιανγκουδάκη, Γ. Ιωάννου, Μαραγκό, Σαββίδη, Φλώρο (75' Κάντηλο). Προπονητής ήταν ο Πανίκος Ιακώβου.
Ο δεύτερος επίσημος αγώνας έγινε στις 14/1/1987 για την ίδια προκριματική φάση. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, με την Ελλάδα να επικρατεί με 3-1. Το τέρμα για την Εθνική μας είχε σημειώσει ο Σάββα.

Η Εθνική μας σε εκείνον τον αγώνα είχε αγωνιστεί με τους Χαρίτου, Πίττα, Μιαμηλιώτη, Μισό, Ν. Παντζιαρά, Γιαγκουδάκη, Σάββα, Μαραγκό, (83' Φλώρος), Σαββίδη, Μαυρουδή (87' Μαύρο), Ευαγόρα. Προπονητής ήταν και πάλι ο Πανίκος Ιακώβου.
Συνομιλήσαμε με τον έναν από τους τρεις σκόρερ της Εθνικής μας σ' εκείνους τους αγώνες, τον Γιώργο Σαββίδη, ζητώντας του να θυμηθεί τις δυο αναμετρήσεις.

«Στον πρώτο αγώνα που έγινε στο Μακάρειο Στάδιο υπήρχε αρκετός κόσμος στις κερκίδες. Η υποστήριξη προς τις δυο ομάδες υπήρχε. Το πρώτο τέρμα το πέτυχε ο Ευαγόρας. Το θυμάμαι το τέρμα, ήταν με κεφαλιά ύστερα από σέντρα του Αντρελλή. Το δεύτερο τέρμα το πέτυχα εγώ με δυνατό σουτ από το κέντρο.

»Τότε η Ελλάδα είχε ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα όπως οι Σαραβάκος, Μανωλάς, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Αποστολάκης, Σαργκάνης και Βαμβακούλας. Ονόματα μεγάλα. Στο ματς της Αθήνας ξεκινήσαμε καλά τον αγώνα και θυμάμαι ότι χάσαμε μια κλασική ευκαιρία με τον Μισό. Ευκαιρία που στο ποδόσφαιρο λέμε... δεν χάνεται.

Οι δυο αυτές αναμετρήσεις έπαιξαν μεγάλο ρόλο ώστε να πάρω μετεγγραφή στην ΑΕΚ. Αυτό γιατί τότε όσοι παίκτες της ΑΕΚ έπαιζαν στην Εθνική είχαν πει στον τότε πρόεδρό της, τον Ζαφειρόπουλο, να αγοράσει τον Κύπριο τον Σαββίδη. Έτσι, το καλοκαίρι του 1987 ήρθε η πρόταση από την ΑΕΚ ενώ εγώ βρισκόμουν στην Ομόνοια και πήρα τη μετεγγραφή».

Keywords
Τυχαία Θέματα