Με αλεξίσφαιρο στη Μπούκα η φον ντερ Λάιεν

Την Μπούκα επισκέφθηκαν, μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Έντουαρντ Χέγκερ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπορέλ και ο κ. Χέγκερ επισκέπτονται το Κίεβο την μέρα που υιοθετήθηκε επίσημα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

It was important to start my visit in Bucha.

Because in Bucha our humanity

was shattered.

My message to Ukrainian people:

Those responsible for the atrocities will be brought to justice.

Your fight is our fight.

I’m in Kyiv today to tell you that Europe is on your side. pic.twitter.com/oVEUOPDuD6

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 8, 2022

Ουκρανοί ιατροδικαστές ξεκινούν την εκταφή πτωμάτων από ομαδικό τάφο

Ιατροδικαστές ξεκίνησαν σήμερα την εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην ουκρανική πόλη Μπούκα, τυλίγοντας τα πτώματα σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι άμαχοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούκα τόνισε ότι έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

«Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», είπε στο Reuters.

Συμπλήρωσε ότι οι ιατροδικαστές θα εργαστούν για να σχηματίσουν μια εικόνα για το τι συνέβη σε όσους θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο.

Οι ιατροδικαστές, ντυμένοι με λευκά ρούχα, κάλυψαν τους τάφους με πλαστικές μεμβράνες καθώς έπεφτε η βροχή.

Από τότε που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Μπούκα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εκατοντάδες άμαχοι βρέθηκαν νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της πόλης είπε ότι περισσότεροι από 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 260-280 θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αυτά τα στοιχεία. Οι δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη Δύση ως εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι καταγγελίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούκα ήταν μια «τερατώδης παραχάραξη» με στόχο τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού. Η Μόσχα θεώρησε τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα ως ένα κυνικό τέχνασμα από την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε εξαναγκαστικά στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση για τους ισχυρισμούς αυτούς από τους Ρώσους. Το CNN ανέφερε επίσης υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος», την ζώνη αποκλεισμού ραδιενεργών ουσιών κοντά στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ο αντιδραστήρας αρ. 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη το 1986 προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία. Είναι καλυμμένος με μια διπλή σαρκοφάγο: μία που κατασκεύασαν οι Σοβιετικοί (και η οποία έχει πλέον υποστεί ζημιές) και μια δεύτερη, που τοποθετήθηκε το 2019. Οι τρεις άλλοι αντιδραστήρες του σταθμού έκλεισαν σταδιακά μετά το δυστύχημα. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, είχε δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε ισχυρές κυρώσεις κατά Ρωσίας άξιες των κοκτέιλ Μολότοφ

Keywords
Τυχαία Θέματα