Με 48 δόσεις τα καθυστερημένα στο ΤΚΑ

Με 48 δόσεις θα καταβάλλονται οι ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε το πρωί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η Υπουργός Εργασίας Ζέται Αιμιλιανίδου.

Το Υπουργείο Εργασίας παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο μετά την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του σχετικού νόμου που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή κατά την τελευταία της συνεδρία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Το Υπουργείο Εργασίας υιοθετεί το δικαίωμα 48 δόσεων

αντί 36, που πρότεινε προηγουμένως, ενώ αντί 3 μήνες υιοθετούνται οι 4 μήνες περιθώριο για να αιτηθεί κάποιος να ενταχθεί στο σχέδιο καταβολής με δόσεις. Σε ειδικές ομάδες όπως άνεργοι και λήπτες ΕΕΕ δεν θα ασκείται πολιτική αγωγή για οφειλές ως το τέλος του χρόνου και πολύ πιθανόν, όπως είπε η Υπουργός, μέχρι 1/7/2017, οπότε διαφοροποιείται και το περιθώριο υποβολής αίτησης.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, υπάρχουν 288 εκ ευρώ οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορούν ουσιαστικά οφειλές είτε επιδικασμένες, είτε τρέχουσες οφειλές. Εξήγησε ότι η Κυβέρνηση θεώρησε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στου οφειλέτες που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι, ώστε να καταλήγουν στην φυλακή. Είπε επίσης ότι υπάρχει και η έκπτωση του 27% τέλους που καταβάλλεται για αυτές τις εισφορές, ανάλογη με τις δόσεις τις οποίες κάποιος αιτείται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το κατά πόσο οι 48 δόσεις μπορούν να γίνουν 60, η Υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση στην προηγούμενη Επιτροπή Οικονομικών ήταν οι 36 δόσεις να γίνουν 48 και όχι 60, κάτι που αίφνης παρείσφρησε, όπως είπε, με σχετική τροπολογία.

Είπε επίσης ότι αν οι δόσεις γίνουν 60 αυτοί που θα επωφεληθούν θα είναι αυτοί που οφείλουν μεγαλύτερα ποσά, αφού υπάρχει και ένα μίνιμουμ ποσό δόσης που μπορεί να καταβάλλεται και το οποίο έχει στο νέο νομοσχέδιο μειωθεί. Συγκεκριμένα το ελάχιστο ποσό δόσεις είναι πλέον 25 ευρώ για οφειλές μέχρι 500 ευρώ, 50 ευρώ οφειλές για μέχρι 1000 ευρώ και 75 ευρώ για πέραν των 1000 ευρώ οφειλές.

Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε επίσης ότι κάποιος μπορεί να επωφεληθεί 27% της έκπτωσης επί των οφειλομένων αν καταβάλει τις οφειλές του σε μια δόση, ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι αναλογική με τις δόσεις. Διευκρίνισε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα ενσωματωθούν στο συγκεκριμένο σχέδιο νέες οφειλές που τυχόν προκύψουν.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας, η Υπουργός δήλωσε ότι στόχος της Κυβέρνηση είναι να επωφεληθούν οι άνθρωποι οι οποίοι οφείλουν μικρά ποσά στο κράτος, ώστε να μην καταλήξουν στην φυλακή για 500 ή 1000 ευρώ όπως γίνεται σήμερα. Σημείωσε ωστόσο ότι η πληρωμή με δόσεις εφαρμόζεται σε όλες τις οφειλές μικρές ή μεγάλες.

Διευκρίνισε ότι ο στόχος της Κυβέρνησης για είσπραξη οφειλών μπορεί να γίνει και με ποινικές διώξεις και ότι ο στόχος του παρόντος νομοσχεδίου είναι να υποβοηθηθούν άνθρωποι.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης δήλωσε ότι η Επιτροπή θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη και οι βουλευτές των διαφόρων κομμάτων θα επανέλθουν με τις τελικές του τοποθετήσεις όσον αφορά των αριθμών των δόσεων, αφού υπάρχει και η πρόταση για 54 δόσεις. Ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Ανέφερε ακόμα ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το ενδεχόμενο πιο συχνών συνεδριάσεων, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας που υπάρχει.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι το Κίνημα θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τις 60 δόσεις, διότι έτσι θα διευκολυνθεί πολύς κόσμος που δεν είναι πλούσιος. Διερωτήθηκε κατά πόσο αυτός που χρωστά πάνω από 3,500 ευρώ είναι πλούσιος και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρωστά τέτοια ποσά. Είπε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά, μακριά από παιχνίδια εξουσίας. Τόνισε επίσης ότι το κάθε πολιτικό κόμμα επιτρέπεται να έχει την άποψή του και ότι βρίσκεται στη Βουλή ως εκπρόσωπος των Οικολόγων και όχι της Κυβέρνησης. Ανέφερε επίσης ότι από την Κυβέρνηση και την πλειοψηφία των κομμάτων γίνεται αποδεκτή η καταβολή οφειλών σε 54 δόσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα