Μάζης: Γιατί οι απόστρατοι ναύαρχοι πιέζουν τώρα τον Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την αναταραχή που προκλήθηκε στην Τουρκία μετά την επιστολή απόστρατων ναυάρχων προς τον Ερντογάν και τις συλλήψεις που ακολούθησαν με αφορμή το ζήτημα της συνθήκης του Μοντρέ, μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης

Εξήγησε πως οι ναύαρχοι θορυβήθηκαν έντονα μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ, ότι ο Τουρκικός στρατός είναι «Στρατός

Προφήτη

Μωάμεθ» Οι ίδιοι είπε, αντιλαμβάνονται ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης του Μοντρέ θα προκαλέσει και τις δέκα χώρες που την έχουν υπογράψει καθώς δεν προβλέπεται μονομερής λύσης τέτοιων Συνθηκών 

Αφού εξήγησε το τι ακριβώς προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ για τα θέματα ελεύθερης εμπορικής και στρατιωτικής ναυσιπλοΐας , ο κ. Μάζης  εξήγησε πως αυτό έρχεται σε αντίθεση με το  φαραωνικό έργο, το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης»  που είναι αντίθετος ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης: Τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και γιατί αντιδρούν οι τούρκοι ναύαρχοι

Ο κ. Μάζης επεσήμανε  πως οι συγκεκριμένοι απόστρατοι ναύαρχοι  σπούδασαν όλοι στις ΗΠΑ και έχουν δεσμούς με το καθεστώς των Δημοκρατικών. 

Μετά  τις πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Κυβέρνηση  Μπαίντεν οι συγκεκριμένοι απόστρατοι αντιλήφθηκαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τον αμφισβητήσουν

«Συνδυαζόμενο με κατάσταση της οικονομίας και του πληθωρισμού τον φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση. Ήδη (ο Ερνγογάν) σκέφτεται και αντικατάσταση του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου με την Τσιλέρ που έχει σχέσεις με τον Ισλαμικό κόσμο και το αμερικανικό κατεστημένο. Αλλά με τέτοιου είδους συλλήψεις αναίρει αυτό το κλίμα», είπε και επεσήμανε ότι το πληρώνει δημοσκοπικά. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μάζης τόνισε πως όλοι αυτοί οι απόστρατοί Τούρκοι ναύαρχοι «δεν είναι του κατηχητικού», καθώς ο Γκιουντενίζ είναι ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας». 

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας και σημείωσε πως αν γίνει μια τέτοια σύρραξη η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει με ποιο θα συμπαραταχθεί.

Επιπλέον είπε πως όταν  ζητηθεί στην Άγκυρα να  επαναρυμουλκηθεί στο ΝΑΤΟ , βλέποντας τι έχει να χάσει θα απευθυνθεί στο Λευκό οίκο ζητώντας αντάλλαγμα σε Κυπριακό και Αιγαίο.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν Αθήνα και 

Keywords
Τυχαία Θέματα