Μάζης για πρόταση ένταξης της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τη σημασία του αιτήματος ένταξης της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ μίλησε  στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης

Υπάρχει μια μακρά σειρά εντάξεως των πρώην σοβιετικών δημοκρατία  και χωρών του Συμφώνου Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ από το 1994 και μετά μέχρι σήμερα. 

«Έχουμε 14χώρες αυτής της συνομοταξίας  που μπήκαν στο ΝΑΤΟ,  παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι τότε Αμερικανοί αξιωματούχοι

στον Κορμπατσώφ. Αυτή μέθοδος δεν ανακαλύφθηκε τώρα και δεν είναι μόνο η βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που την προκάλεσε. Είναι και μια σειρά ενεργειών που προκάλεσαν την εισβολή. 

Αυτή την στιγμή είναι δυο ηγεμονικές δυνάμεις που στρέφονται η μια εναντίων της άλλης μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας. Η μια ηγεμονική δύναμη (Ρωσί) έχει το δόγμα Μονρόε που απαγορεύει οποιαδήποτε προβολή  ισχύος οποιουδήποτε στην σφαίρα επιρροής της. Η άλλη έχει το δόγμα του εγγύς  εξωτερικού. 

Για το θέμα της αμοιβαίας στρατιωτικής υποστήριξης Ηνωμένου Βασιλείου – Σουηδίας  είπε πως πρόκειται επέκταση της βρετανικής σφαίρας επιρροής ενώ ανέλυσε το θέμα «έντιμη συμφωνία». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ελληνογαλλική συμφωνία  και την διαφορά με την ελληνο-γαλλική συμφωνία». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάζης, Φιλανδίας, ΝΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ,mazis, filandias, nato vinteo