Μαυρίδης: Προτάσεις για στήριξη της οικονομίας

Δυο προτάσεις για στήριξη της οικονομίας κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης

Όπως σημειώνει, η βασική αρχή των δύο προτάσεων είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας με άμεσα και στοχευμένα μέτρα, πράγμα που στηρίζει έμμεσα και τις τράπεζες.  

Οι προτάσεις

1. Αύξηση Ρευστότητας με Πολλαπλασιαστικό Όφελος

Αξιοποιώντας την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η

διοχέτευση μέρους της προς επιχειρήσεις μέσω δανεισμού με κρατική εγγύηση και ευνοϊκούς όρους πρέπει να έχει ανάλογο οικονομικό-κοινωνικό αντιστάθμισμα. Η πρόταση είναι όπως διασφαλιστεί ότι ένα ποσοστό του συνολικού ποσού δανεισμού (π.χ. τουλάχιστον 50%, εάν υπάρχουν τέτοιες οφειλές) θα πρέπει να καταβληθεί πρώτα και άμεσα για εξόφληση οφειλών προς άλλες εταιρείες βάσει στοιχείων π.χ. τιμολόγια προμηθευτών. Η πρακτική αυτή τηρείται και σε άλλες μορφές εκταμίευσης δανείων π.χ. στεγαστικά δάνεια. Έτσι, το κράτος διασφαλίζει  -μέσω των τραπεζών που διαθέτουν ρευστότητα και τεχνογνωσία- ότι η επιπλέον ρευστότητα θα λειτουργήσει άμεσα για στήριξη πολλών εταιρειών στην πραγματική οικονομία με πολλαπλασιαστικό όφελος. Υπό τις σημερινές συνθήκες, αρκετές εταιρείες κινούμενες «ορθολογιστικά» πληρώνουν τις απόλυτα αναγκαίες υποχρεώσεις τους, ενώ οι προμηθευτές τους βρίσκονται σε αδύνατη θέση λόγω επαγγελματικής σχέσης ή/και μεγέθους. Αυτό επικρατεί στην πλειοψηφία των εταιρειών με το πρόβλημα να λειτουργεί αλυσιδωτά επειδή κάθε εταιρεία με στενότητα ρευστότητας, έχει ισχυρό κίνητρο να μεταθέσει την αποπληρωμή των προμηθευτών της στο απώτερο μέλλον. Η αποπληρωμή κατά σημαντικό ποσοστό πρώτα των προμηθευτών, στηρίζει την παραγωγική γραμμή της οικονομίας, ιδιαίτερα των μικρών και αδύνατων επιχειρήσεων και μειώνει το φαινόμενο της αλυσιδωτής κατάρρευσης εταιρειών/προμηθευτών, όπως συνέβη στο παρελθόν με στρατηγικές ή άλλου είδους πτωχεύσεις εταιρειών. Φυσικά, δεν αποκλείεται συνδυασμός με άλλους όρους, π.χ. διατήρηση θέσεων εργασίας.    

2. Σχέδιο Προσωρινής Αναστολής Δόσεων σε Δάνεια

Σχετικά με το υφιστάμενο σχέδιο, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ΔΕΝ αποκλείουν χρεώστες με 1-3 καθυστερημένες δόσεις, όπως εξαρχής προέβαλαν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Άλλα κράτη-μέλη περιλαμβάνουν τέτοιους χρεώστες στην αναστολή δόσεων, που φυσικά ΔΕΝ ανήκουν στα Μη-Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Παρεμπιπτόντως, οι ευρωπαϊκές οδηγίες παρέχουν την δυνατότητα στο κράτος να αποφασίσει, ακόμη και για μεγαλύτερο εύρος εφόσον ικανοποιούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Ο  αποκλεισμός χρεωστών στους οποίους οι τράπεζες συνέχιζαν την χρηματοδότησή τους λόγω της προοπτικής βιωσιμότητάς τους, θα μετατρέψει πολλά τέτοια δάνεια σε κόκκινα, με ζημιές για τις τράπεζες, απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων για το κράτος κ.ά. Επανόρθωση μπορεί να γίνει από τον Υπουργό Οικονομικών, με τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα