Μαυρίδης: Περισσότερες οι επιπτώσεις πολέμου στην Ουκρανία από αυτές της COVID

Οι δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι ασύλληπτα περισσότερες από αυτές που βιώσαμε με την πανδημία, εκτιμά ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, Κώστας Μαυρίδης, σημειώνοντας πως, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάλογο πακέτο για αντιμετώπιση των πολλαπλάσιων επιπτώσεων της σύρραξης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για τις οικονομικές

επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Μαυρίδης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, ανέφερε ότι η ενέργεια αποτελεί την δύναμη που κινεί την οικονομία, καθώς «χωρίς ενέργεια δεν λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία».

«Έχουμε τώρα ενώπιόν μας μια τεράστια ανατροπή, με δραστική μείωση της προμήθειας ενέργειας προς την ΕΕ από την Ρωσία, που επιφέρει ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ ταυτοχρόνως θα έχουμε κρίση σε πολλούς βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως την διατροφική αλυσίδα, που επηρεάζει ήδη χώρες της Αφρικής», είπε.

Με τα παρόντα δεδομένα, συνέχισε, εκτιμάται ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι ασύλληπτα περισσότερες από αυτές της πανδημίας, όπου «υπήρξε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ως ο διαπραγματευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συμμετείχα στις διαβουλεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ο Μηχανισμός, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής, υπήρξε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο στην ΕΕ με ένα πρωτοφανές συνολικό ποσό που η ΕΕ δανείστηκε και παρείχε ως χορηγία (40%) προς τα κράτη-μέλη και το υπόλοιπο με δανεισμό εάν τα κράτη το επιθυμούσαν, πάντα στο πλαίσιο των κριτηρίων που συμφωνήθηκαν. 

Για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις απανωτές κυρώσεις που πλήττουν και την ίδια την ΕΕ – και οι οποίες αφορούν τους τομείς της ενέργειας, τεχνολογίας, εμπορίου, τον τραπεζικό τομέα, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και άλλα – και με διογκούμενο κύμα πληθωρισμού που θα συνοδεύεται με αυξανόμενη ανεργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει παρουσιάσει ακόμα ανάλογο πακέτο για αντιμετώπιση των πολλαπλάσιων επιπτώσεων, σημειώνει.

Λέει ότι οι δηλώσεις αρμόδιων θεωρούν τον Μηχανισμό επαρκή με αλλαγές ώστε τα κράτη-μέλη να έχουν αυξημένο κίνητρο για να αντλήσουν το αδιάθετο μέρος που τους αναλογούσε σε μορφή χρέους. Ωστόσο, σημειώνει, ο Μηχανισμός αυτός δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση, ούτε αποτελεί επαρκές εργαλείο, «αλλά χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή απάντηση, ανάλογη με αυτήν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που τώρα δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη «Κοινωνική Ευρώπη» σημαίνει να θέτουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο των αποφάσεων μας. «Με την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, απαιτείται αύξηση της προσφοράς και γι’ αυτό προτάσσουμε τόσο καιρό να δοθεί ρητή προτεραιότητα στην ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών μας πόρων, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Κύπρο», σημειώνει. 

Υπάρχουν, λέει, οικονομικά και τεχνικά προβλήματα που μπορούν όμως να υπερπηδηθούν κάτω από αυτές τις ανάγκες και με τιμές στα ύψη, ενώ σημειώνει πως απαιτείται άμεσα η ΕΕ να θεσπίσει ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για στρατηγικές επενδύσεις των κρατών στην ενέργεια. «Πάντως, με αύξηση της εισαγόμενης ενέργειας και εξάρτησής μας (ΗΠΑ, Κατάρ κ.ά.) που συνεχίζουν τους ρύπους στον πλανήτη και σε πολλαπλάσιες τιμές κόστους, απομακρυνόμαστε από τον βασικό στόχο της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία», παρατηρεί.

Όπως λέει, οι πολίτες αναζητούν επαρκείς εξηγήσεις και ο ίδιος θέτει επίμονα το θέμα ενώπιον της ΕΕ, γιατί, εφόσον ως ΕΕ έχουμε δικά μας αποθέματα ενέργειας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν προχωράμε με αυτά κατά προτεραιότητα.

«H υποψία είναι πως ορισμένοι  αξιωματούχοι έχουν τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες και επιπλέον, υποβαθμίζουν την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις από το καθεστώς Ερντογάν», σημειώνει.

Με τις τιμές στα ύψη, θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις σε οικονομικά αδύνατες χώρες με περισσότερη φτώχεια, δεινά, συγκρούσεις, μετανάστευση, λέει.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στις εκλογές στη Γαλλία, λέγοντας ότι απέδειξαν ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων και όχι θεωρητικές συζητήσεις. «Χρειαζόμαστε πολιτικές με τους πολίτες στο επίκεντρο, που είναι η ουσία της κοινωνικής Ευρώπης», αναφέρει.

«Η ενίσχυση των πολιτικών άκρων, όπως στην Γαλλία,  αποδόθηκε εν πολλοίς στον λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση, αλλά υπάρχει ταυτοχρόνως η πηγαία οργή εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τους κανόνες της ‘αστικής δημοκρατίας’, την οποία θεωρούν αιχμάλωτη ειδικών συμφερόντων, κυρίως του τραπεζο-οικονομικού κατεστημένου και πολιτικών των Βρυξελλών», προσθέτει. 

Είναι για αυτό που επιμένω ότι πολιτικές των συγκεκριμένων αξιωματούχων της ΕΕ ευθυγραμμίζονται με όσους εντός και εκτός ΕΕ θέλουν να περιορίσουν την ΕΕ σε στασιμότητα και αδράνεια και στην συνέχισή της ως «κοινής αγοράς», καταλήγει ο κ. Μαυρίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα