Κιζιλγιουρέκ: Καλλιεργεί τον αντιδυτικισμό ο Ερντογάν ενόψει εκλογών

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί οτιδήποτε έχει σχέση με την Ευρώπη για εσωτερική κατανάλωση, στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας που καλλιεργεί τον αντιδυτικισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη, εκτιμά ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Στο πλαίσιο αυτό, λέει, δεν αναμένεται να δώσει οποιαδήποτε σημασία στις διεθνείς αντιδράσεις που διατυπώνονται σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση τουρκικού

δικαστηρίου για ισόβια κάθειρξη του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος είναι εκ των εισηγητών της πρότασης ψηφίσματος εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς για τον Οσμάν Καβάλα, το οποίο τίθεται προς ψήφιση στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη, είπε ότι η αντίδραση στην απόφαση ήταν πολύ έντονη, καθώς «σόκαρε και τους Ευρωπαίους» κανείς εκ των οποίων δεν ανάμενε ότι θα επιβληθεί ποινής ισόβιας κάθειρξης στον Καβάλα.

«Η αντίδραση ήταν και θα είναι έντονη όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από άλλους θεσμούς» είπε ο κ. Κιζιλγιουρέκ, αναφέροντας ωστόσο ότι ο κ. Ερντογάν έχει ξεκινήσει για εσωτερική κατανάλωση μια προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενος καθετί που έχει σχέση με την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια πολιτική με έντονο, υψηλό, εθνικιστικό τόνο εντός της Τουρκίας, καλλιεργώντας ακόμη περισσότερο τον αντιδυτικισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη, προσθέτει.

Όπως εκτιμά, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα δώσει καμία σημασία σε παρεμβάσεις όπως αυτές που γίνονται από τους Ευρωβουλευτές για το θέμα του Οσμάν Καβάλα, καθώς η προεκλογική του στρατηγική στοχεύει ακριβώς στη λεκτική αντιπαράθεση με τη Δύση.

Ούτως ή άλλως, συμπληρώνει, μέχρι τις εκλογές ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αναμένει να υλοποιηθεί κάποια από τις απαιτήσεις του, όπως η Τελωνειακή Ένωση.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρεται εξάλλου στην αυξημένη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που, όπως αναφέρει, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ο κ. Ερντογάν.

Μακροπρόθεσμα δεν θα μπορέσει να θέσει τη γεωπολιτική διάσταση απέναντι σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Κιζιλγιουρέκ λέει εξάλλου ότι «αυτή τη στιγμή δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλή η συγκυρία να εμφανιστεί ξανά η Κύπρος απαιτητική» σε ζητήματα όπως αυτά της επιβολής κυρώσεων, βασιζόμενη σε όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο της Ρωσίας.

«Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να εισακούσουν αυτή τη στιγμή τις απαιτήσεις της Κύπρου» αναφέρει, λέγοντας καταληκτικά ότι «η πολιτική είναι και timing».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα