Μαυρίδης: Καταφύγιο Ρώσων ολιγαρχών η Τουρκία, ενώ η ΕΕ σιωπά

Τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έχει καταστεί «καταφύγιο Ρώσων ολιγαρχών», καυτηρίασε με γραπτή παρέμβασή του σήμερα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στον ρόλο της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση καθώς και στο ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στο ΕΚ για τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαρτίου

2022, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία και των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει το παράδοξο, οι χώρες σε ενταξιακό καθεστώς, όπως η Τουρκία, όχι μόνο να μην ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις, αλλά να «έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο των Ρώσων ολιγαρχών, θέμα για το οποίο επικρατεί σιωπή».

«Η ρωσική κρατική εταιρεία «Rosatom», η οποία ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο και κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, στο Άκκιουγιου, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κύπρο, δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες κυρώσεις», προσθέτει ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του και κακίζει τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι συμπεριφέρονται, όπως λέει, ως να μην γνωρίζουν πόσο βάναυσο και καταπιεστικό είναι το καθεστώς Ερντογάν., το οποίο συνεχίζει να λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «η ομόφωνη θέση της ΕΕ για κοινή άμυνα και ασφάλεια και ενεργειακή αυτονομία, μας θέτει ενώπιον των ευθυνών μας, αφού οι απειλές είναι υπαρκτές. Όμως, για να λειτουργήσει η κοινή άμυνα και ασφάλεια απαιτούνται κοινοί κανόνες στον πυρήνα των οποίων πρέπει να βρίσκεται ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο παραβιάζεται για 42 μέρες στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα και εδώ και 48 χρόνια στην Κύπρο, έδαφος της ΕΕ, από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαυρίδης, Καταφύγιο Ρώσων, Τουρκία,mavridis, katafygio roson, tourkia