Ουκρανία: Περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται

Η συνήγορος του πολίτη, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, είπε σήμερα ότι περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται, αφού η πόλη έμεινε επί 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή. Σύμφωνα με την Λιουντμίλα Ντενίσοβα, μάρτυρες είπαν ότι ορισμένοι από τους αγνοούμενους έχουν σκοτωθεί.

Η Ντενίσοβα δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χοστόμελ και δεν παρουσίασε αποδείξεις για τις κατηγορίες της.

Δεν είπε επίσης ποιοι είναι οι μάρτυρες, ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Χοστόμελ, που βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αεροδρόμιο, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται (…) Μάρτυρες λένε ότι κάποιοι σκοτώθηκαν, αλλά είναι ακόμη άγνωστο το πού βρίσκονται», είπε η Ντενίσοβα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έφυγαν από την πόλη μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτές τις δηλώσεις. Η Μόσχα διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ερευνά ήδη άλλες καταγγελίες για τη διάπραξη ωμοτήτων, όπως στην Μπούτσα όπου βρέθηκαν πολλά πτώματα μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών, καθώς και ένας ομαδικός τάφος πίσω από μια εκκλησία.

Αύριο η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σε ψηφοφορία για ένα αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία αυτού του σημαντικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί "την Πέμπτη στις 10:00 τοπική ώρα", δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας του σώματος Παουλίνα Κούμπιακ.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία στην οποία καλούνται τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

Ρωσία δεν πρέπει να κατέχει μια θέση εξουσίας σε αυτό το όργανο, και δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της στο πλαίσιο του Συμβουλίου ως όργανο προπαγάνδας για να λέει ότι έχει μια νόμιμη ανησυχία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", είχε δηλώσει χθες η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

"Πράγματι, βλέπουμε κάθε μέρα (...) αναφορές που σκίζουν την καρδιά για το πόσο λίγο ενδιαφέρον αποδίδουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια φαρσοκωμωδία. Βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου και του ΟΗΕ στο σύνολό του", είχε προσθέσει.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε πως είναι καιρός η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αναστείλει τη συμμετοχή τους" [των Ρώσων], είχε πει η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία που υποστήριξε το αμερικανικό αίτημα, είναι πεπεισμένες πως θα έχουν πλειοψηφία δύο τρίτων στη Συνέλευση. Άλλες χώρες-μέλη, ευρωπαϊκές αλλά και αφρικανικές, είναι λιγότερο σίγουρες, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γραμματεία του ΟΗΕ εξέφρασε από την πλευρά της επιφυλάξεις για μια ενδεχόμενη αναστολή της Ρωσίας, φοβούμενη ότι θα άνοιγε την πόρτα σε αιτήματα για αναστολή της συμμετοχής μιας χώρας από οποιοδήποτε όργανο του ΟΗΕ από οποιαδήποτε χώρα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το κύριο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δημιουργήθηκε το 2006 και αποτελείται από 47 κράτη μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ως αποστολή να εξετάζει τακτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται στις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο μπορεί επίσης να εξετάσει κάθε ερώτημα ή κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε έκτακτες συνόδους που μπορούν να συγκληθούν επειγόντως. Αυτό συνέβη πρόσφατα και για την κατάσταση στην Ουκρανία ή την Αιθιοπία.

Η Ρωσία ήταν μέλος με διαλείμματα από το 2006. Ένα κράτος μπορεί να κάνει μόνο δύο συνεχόμενες θητείες και στη συνέχεια πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν μπορέσει να διεκδικήσει μια έδρα εκ νέου.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου. Η θητεία της Ρωσίας λήγει το 2023.

Μέχρι τώρα στην ιστορία του ΟΗΕ, η Λιβύη του Μουάμαρ Καντάφι είχε αποβληθεί το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με διά βοής ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αντίθετα από τη Ρωσία, η Τρίπολη δεν ήταν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ήταν ούτε μη μόνιμο μέλος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα