Μαυρίδης: O ευρωπαϊκός νότος χρειάζεται αλληλεγγύη

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) έθεσε ενώπιον της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις Βρυξέλλες το ζήτημα της διασύνδεσης του τραπεζικού τομέα σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης με τα δημόσια οικονομικά του κράτους αυτού (δημοσιονομικά) και ιδιαίτερα το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται με μετάδοση του ιού, όταν ο ένας τομέας από τους δύο κλυδωνίζεται από προβλήματα.

Επεξηγώντας τη θέση του, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση

η οποία σχεδιάστηκε και ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια με κύριο στόχο το διαχωρισμό του τραπεζικού τομέα από τις επιδόσεις και ιδίως την αποτυχία των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών.

Όπως επεσήμανε, όταν το κράτος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δημιουργείται κρατικός κίνδυνος (sovereign risk) ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τα ομόλογα του κράτους και γενικότερα περιορίζει ή αποκλείει τις δυνατότητες του κράτους να δανειστεί. Ως αποτέλεσμα, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, ο ιός μεταφέρεται από τον ένα τομέα στον άλλο και εν τέλει, τιμωρείται ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία γενικότερα χωρίς να έχουν μερίδιο ευθύνης και χωρίς να έχουν συμμετοχή στην όλη διαδικασία.

"Είναι αυτόν τον κίνδυνο που κανονικά σχεδιάστηκε θεωρητικά για να εξαλείψει η Τραπεζική Ένωση", τόνισε και συνέχισε "αλλά, με δεδομένο ότι πολλές τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του νότου, έχουν ήδη επενδύσει συγκριτικά μεγάλα ποσά στα κρατικά ομόλογα των χωρών τους, ο κίνδυνος που η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση στοχεύει να εξαλείψει, δεν εξαφανίζεται αλλά μεταφέρεται και τιμωρεί τις τράπεζες που επέλεξαν να επενδύσουν στα ομόλογα των χωρών τους".

Ως παράδειγμα μετάδοσης του ιού από τον κρατικό τομέα στον τραπεζικό, ο κ. Κ. Μαυρίδης ανέφερε την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας όπου το πρόβλημα στα οικονομικά του κράτους μεταδόθηκε στον τραπεζικό τομέα ο οποίος μέχρι και πριν ένα χρόνο ήταν πλήρως διασφαλισμένος από τυχόν έκτακτες ανάγκες ρευστότητας.

"Κάποιοι θα θυμούνται", επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης, "ότι πριν την εκλογή της νέας Κυβέρνησης στην Ελλάδα, επιχειρηματολογούσα για την επικείμενη φυγή καταθέσεων και κεφαλαίων από την ελληνική οικονομία που θα καθιστούσε τον τραπεζικό τομέα προβληματικό με κίνδυνο εκτροχιαστεί ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Συνέστηνα τότε όπως με δική μας παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους θεσμούς, να υποδειχθούν μέτρα που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα. Σήμερα, ευελπιστούμε όπως ενσωματωθεί σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας πρόνοια για επενδύσεις, προσδοκώντας στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Δυστυχώς, στο μεσοδιάστημα έχουν ήδη εγκαταλείψει την οικονομία περί τα 40 δις ευρώ. Είναι καλή η θεωρία και ο σχεδιασμός, αλλά στην πράξη, ανάπτυξη χωρίς κεφάλαια και επενδύσεις δεν έρχεται", κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα