Ματαιώθηκε δημόσια προσευχή στο Τελ Αβίβ

Ο ισραηλινός Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ χθες το βράδυ (27/9), ότι ματαιώνει την δημόσια δέηση που είχε προγραμματίσει για απόψε στην πλατεία Ντίζενγκοβ στο κέντρο του Τελ Αβίβ, κατόπιν αρνητικών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από Υπουργούς του Λικούντ ως επίσης και μετά από προχθεσινή σύσταση του Βενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι «αναμένει από τους πολιτικούς να μην αυξάνουν την ένταση στην κοινωνία».

Στη ανάρτηση του, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να ματαιώσει την δημόσια προσευχή, κατά την οποία θα διαχωρίζονταν

οι άνδρες από τις γυναίκες, ο Μπεν-Γκβιρ επέρριψε ευθύνες  «σε ακροαριστερά στοιχεία, που προτίθενται να συνεχίσουν την αντισημιτική τους δράση, παρόμοια με εκείνην που εκδήλωσαν κατά την πρόσφατη Ημέρα της Εξιλέωσης, με αποτέλεσμα να εκδιώξουν Εβραίους που επιθυμούσαν να προσευχηθούν».

«Ωστόσο, είμαι ικανοποιημένος ότι η Ακροαριστερά έχει κατανοήσει ότι δεν γίνεται ανεκτός ο αντισημιτισμός στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Έχουμε μόνο ένα εβραϊκό κράτος, στο οποίο πάντοτε οι Εβραίοι μπορούν να προσεύχονται σε δημόσιο χώρο, σε όποιο χρόνο θέλουν και σε όποιο μέρος της χώρας θέλουν – και οποτεδήποτε μου ξαναδοθεί η ευκαιρία, θα το καταστήσω σαφές ξανά», καταλήγει η ανάρτηση του Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Το βράδυ της Κυριακής, παραμονή της νηστείας της Ημέρας της Εξιλέωσης (Γιομ Κιπούρ), ομάδα θρησκευόμενων Εβραίων επιχείρησαν να τοποθετήσουν αυτοσχέδια κατασκευή στην πλατεία Ντίζενγκοβ του κέντρου του Τελ Αβίβ, προκειμένου να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Δύο ημέρες νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί από τους διοργανωτές της δημόσιας δέησης να επιβάλλουν διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθότι ο συγκεκριμένος κοινόχρηστος χώρος δεν προορίζεται για πραγματοποίηση θρησκευτικών δεήσεων.

Σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδιο λεκτικής βίας και προπηλακισμοί μεταξύ θρησκευομένων και εκκοσμικευμένων Εβραίων, με αποτέλεσμα η ομάδα των θρησκευομένων διοργανωτών της δέησης να αποχωρήσουν από τον χώρο. Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν δημόσια πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι προάγει την επιβολή θρησκευτικού τρόπου ζωής στην καθημερινότητα των ισραηλινών πολιτών.

Σε σχετική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες το πρωί από το κρατικό ραδιόφωνο, αναδείχθηκε ότι το 47% των ερωτηθέντων Εβραίων πολιτών, είναι θετικοί στο να επιτρέπεται ο διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών σε δημόσιες εκδηλώσεις, σε αντίθεση με το 34% των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης ενός τέτοιου μέτρου.

Το 25% των εκκοσμικευμένων Εβραίων ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της δυνατότητας διαχωρισμού ανδρών και γυναικών σε δημόσιες εκδηλώσεις. Υπέρ του διαχωρισμού ανδρών και γυναικών τάσσεται και το 24% των ερωτηθέντων που ψήφισαν υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα